Támogatást nyújt az RMDSZ a magyarul tanulóknak

A magyar iskola nem kerül többe, de ha valamiért mégis igen, tudni kell, hogy a rászorulóknak számos támogatási lehetőség áll rendelkezésére – jelentette ki Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős főtitkárhelyettese tegnap Kolozsváron a szövetség főtitkárságának ülését követően.

Ennek egyik fő napirendi pontja az a tájékoztatási kampány volt, amelynek során az RMDSZ arra biztatja a magyar szülőket, hogy magyar iskolába vagy magyar osztályba írassák gyermekeiket. „Sok szülő azért választ gyereke számára román iskolát, mert úgy gondolja, a magyar iskola valamilyen többletköltséget jelent, például az utaztatás miatt. Hangsúlyozzuk: a magyar iskola nem költségesebb, de tudni kell, hogy az esetleges többletkiadásokat a rászorulók számos támogatási forrásból fedezhetik. Ezt szeretnénk tudatosítani a magyar szülőkben” – hangsúlyozta Magyari Tivadar. Emlékeztetett arra, hogy a magyar nyelvű oktatást, a magyar iskolákat a magyar állam, az erdélyi civil szervezetek is jelentősen támogatják ösztöndíjakkal, anyanyelvi versenyekkel és táborokkal – írja a kolozsvári Krónika.

A főtitkárhelyettes külön kiemelte azt az anyagi támogatást, amelyet az RMDSZ a Communitas Alapítvány révén évek óta a magyar iskolákra, a magyar nyelvű oktatásra, különösképpen a szórványoktatásra fordít. „A szórványtelepülésekről ingázó diákok utazási, kollégiumi költségeit, a tanárok ingázását, de a különböző diáktanácsok működését, tantárgyversenyek megszervezését a szövetség közel 3 millió lejjel támogatta az elmúlt években” – mutatott rá Magyari.

Elmondta azt is, az RMDSZ évek óta figyelmet fordít a minőségi magyar nyelvű tankönyvek megírására, kiadására. „2002 óta több mint 200 ezer lejjel segítettük elő különböző szakterületek hiánypótló tankönyveinek megjelentetését: magyar nyelv és irodalom, matematika, földrajz, történelem, informatika és számos más profilú tankönyv látott napvilágot a szövetség nyújtotta anyagi támogatás eredményeként” – ecsetelte a főtitkárhelyettes. Hozzátette, az RMDSZ továbbra is hangsúlyt fektet erre a kérdésre, ezeket a támogatásokat az elkövetkező időszakban, években is folyósítani, lehetőségeihez mérten növelni fogja, hiszen elsődleges célja az, hogy a magyar gyerekek magyar nyelvű iskolába, osztályba járjanak, és ez semmilyen téren ne jelentsen minőségi visszalépést vagy anyagi megterhelést.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »