Optimista volt múlt héten a részvénypiac

Folytatódott az emelkedés a múlt héten is a Budapesti Értéktőzsdén, mivel közelebb került a megállapodás lehetősége a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) egy készenléti hitelről, továbbá a nemzetközi piaci környezet is támogató volt. A BUX 8,65 százalékkal erősödött az előző heti 7,71 százalékos emelkedés után.

A BÉT részvényindexe 18.850,62 ponton zárt pénteken, egy hét alatt 1.500 ponttal emelkedett az értéke. A részvénypiac heti forgalma 96,5 milliárd forint volt az előző heti 81,05 milliárd forint után.

A múlt héten Németországban, Ausztriában és Brüsszelben folytatott előkészítő egyeztetéseket az IMF-EU pénzügyi csomagról Fellegi Tamás, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, Orbán Viktor kormányfő pedig felszólalt az Európai Parlamentben a Magyarország helyzetéről rendezett vitanapon. A befektetők nagyon pozitívan fogadták a miniszterelnök kijelentését, miszerint az Európai Bizottság által felvetett problémák könnyen, egyszerűen és gyorsan orvosolhatók. A magyar kormány békülékeny hangvételének köszönhetően abban bíznak, hogy egyre közelebb kerülhet – akár már az első negyedév végére megszülethet – a stabilitást erősítő EU-IMF-megállapodás. 

A BÉT pozitív hangulatát az sem zavarta meg igazán, hogy az Európai Unió kedden három ügyben kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, és a kormánynak egy hónapja van választ találni a felmerülő problémákra. Brüsszel a jegybank függetlenségét érintő szabályozást, a bírói tevékenység felső korhatárára, továbbá az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat kifogásolja.

A nemzetközi piacokon is felfelé mozdultak a tőzsdeindexek a múlt héten. Hétfőn csak átmeneti megingást okozott a Standard and Poor’s kilenc európai országot érintő leminősítése. A hitelminősítő intézet lépése nem volt váratlan, hiszen pénteken már piaczárás előtt erről szóltak a piaci pletykák. 

A vezető részvények közül ezúttal is az OTP teljesített a legjobban, egy hét alatt közel 13 százalékkal drágult, 3.816 forinton zárt pénteken. Az előző héten több mint 14 százalékkal emelkedett a bankpapír árfolyama. 

A Mol szintén jelentősen, 10,3 százalékkal erősödött, 19.200 forintra nőtt az árfolyama. 

A Magyar Telekom részvények ára 6,1 százalékkal 555 forintra nőtt. 

A Richter részvények 37.000 forintot értek pénteken, 3,06 százalékkal többet, mint egy héttel korábban. 

Az Egis árfolyama 5,52 százalékkal 17.200 forintra emelkedett. 

A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX egy hét alatt 54 ponttal, 4,34 százalékkal emelkedett, 1.299,58 ponton zárt pénteken.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »