Műholdfelvételek Kína titkos anyahajójáról

Először kapták lencsevégre gyakorlatozás közben Kína első anyahajóját – írja a BBC. A Varjagot amerikai kereskedelmi műholdfelvételeken örökítették meg a Sárga-tengeren, a kép dátumából és a koordinátákból következtetnek arra, hogy a kínai hajó látható – értékelt Stephen Wood, a DigitalGlobe elemzőközpont igazgatója.

Az anyahajó létezése nagyfokú nemzetközi érdeklődést váltott ki, mivel Kína növekvő katonai erejének bizonyítéka., ami különösen a vele területi vitában álló országokra fenyegető. Elemzők szerint Kína ma még távol áll attól, hogy hatékony hadihajóként állítsa hadrendbe anyahajóját, mindenesetre ez a lépése aggodalmat váltott ki a régióban.

Kína arra hivatkozik, hogy pusztán kutatási célokra és gyakorlatozásra használja az anyahajót.  Bonnie S Glaser, a Nemzetközi Tanulmányok Startégiai Központjának Kína-szakértője szerint „a tény, hogy a kínaiak próbaútra küldték az anyahajójukat, nyilvános bejelentés annak létezéséről” – írja a Guardian. Michael Schiffer amerikai helyettes védelmi államtitkár a BBC-nek elmondta: „Beletelik még jó néhány évbe, mire minimális felszereltséggel bevethetővé válik az anyahajó.” A Pentagon szóvivője egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

Szalai Éva

Friss hírek