A nagykövetség bezár, de a pápa jöhet

„Amennyiben XVI. Benedek pápa elfogadja meghívásunkat és Írországba érkezik, a kormány pozitív fogadtatásban részesítené.” – jelentette ki Eamon Gilmore, ír miniszterelnök-helyettes. A külügyminiszteri pozíciót is betöltő politikus az ír parlament Külügyi Bizottságának ülésén hozzátette, a látogatásra nagyszerű alkalom lenne a 2012-ben Dublinban tartandó 50. Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia.

A kijelentés azért tűnik sajátosnak, mert alig féléve, idén júliusban hívták vissza Írország vatikáni nagykövetét és zárták be a Szent Székben található diplomáciai képviseletet. A közvélemény nagy része a döntés mögött máig Enda Kenny, ír miniszterelnök a pápai állammal szembeni személyes ellenszenvét feltételezi. Kenny ugyanis márciusi beiktatását követően a papok által gyerekek ellen elkövetett zaklatások kezelése kapcsán több alkalommal is elitizmussal és nárcizmussal illette a Vatikánt.

Gilmore tagadta, hogy erről szó lenne, pusztán gazdasági okokra hivatkozott. Parlamenti képviselői kérdésre reagálva elmondta a vatikáni mellett az iráni és a kelet-timori képviselet is bezárt, amelynek eredményeként az ír állam 1,2 millió eurót tud megspórolni. „Ráadásul csupán két nagykövetségünk működik Dél-Amerikában és túl kevés van Ázsiában is.” – tette hozzá.

Olti Máté

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »