Clinton magához édesgette Mianmart

Ígéretek sokasága jellemezte Hillary Clinton amerikai külügyminiszter-asszony mianmari látogatását, mely során lehetősége volt személyesen is bepillantást nyerni a délkelet-ázsiai ország reformintézkedéseibe. Az ország államfője biztosította a delegációt a megkezdett demokratikus reformok folytatásáról, melyektől az Egyesült Államok által az országra kirótt szankciók visszavonását remélik. Ugyanakkor Kína saját érdekeinek veszélyeztetéseként éli meg az USA és Mianmar diplomáciai közeledését.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter-asszony szerdán kezdte meg három napos mianmari látogatását, melyre Barack Obama elnök már korábban ígéretet tett, látván a délkelet-ázsiai országban bekövetkező politikai átalakulás első jeleit. Bár az Egyesült Államok még nem szándékozik feloldani az ország ellen kivetett szankciókat, az elmúlt fél évszázad óta a legmagasabb amerikai tisztviselő látogatásával – 1955-ben John Foster Dulles volt az utolsó, Rangunba látogató amerikai külügyminiszter – ösztönözni kívánja Mianmar vezetését a demokratikus reformok felé vezető úton tett további lépésekre.

A demokrácia szele

Ahogy arról a Kitekintő már korábban beszámolt, Mianmar polgári kormánya az elmúlt időszakban mindenki számára meglepő intézkedéseket tett, amik arra utalhatnak, hogy egy politikai átalakulás vette kezdetét az országban. A 2010-es, húsz év óta először megrendezett választások során a visszavonult katonai tisztviselőkből álló Egyesült Szolidaritás és Fejlődés Szövetség (USDA) szerezte meg a szavazatok 80%-át. A választást demokratikus hozzáállásuk bizonyítékaként rendezték meg, ám ez csak a látszat volt, hiszen a katonai junta által támogatott párt került ki győztesen.

Az elmúlt egy év tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy az új államfő, Thein Sein mégis demokratikus kormányzati rendszert kíván kialakítani. Ennek legfőbb jele, hogy hatalmi pozíciójának betöltését követően kiengedte másfél évtizedes házi őrizetéből a Nobel-békedíjas Aung Szan Szu Kjit, akinek pártja – Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) – alig két hete jelentette be, hogy indul a közeljövőben megrendezendő időközi parlamenti választáson. Mindemellett enyhítettek a cenzúrán, újra engedélyezték a szakszervezetek alakítását és a sztrájkra való jogot, széleskörű amnesztiát hirdettek közel 200 politikai fogoly számára, valamint közeledést mutattak az ellenzéki pártok felé.

Az amerikai vezetés, valamint a mianmari ellenzék szerint ennek ellenére óvatosan kell kezelni a reformintézkedéseknek tűnő lépéseket, hiszen már korábban is voltak demokratikus változásra utaló jelek, ám mégsem történt semmilyen előrelépés. Azonban az ország számára az amerikai külügyminiszter-asszony látogatása is jelentős eredmény, hiszen erősíti a kormány legitimitását, valamint javítja az ország nemzetközi megítélését is.

Amerikai ígéretek a reformokért cserébe

A mianmari vezetés igyekezett kedvében járni az amerikai delegációnak  – bár Hillary Clinton csupán szerény fogadtatásban részesült. A külügyminiszter-asszony kétórás megbeszélést tartott Thein Sein államfővel, aki természetesen biztosította őt a további reformintézkedések végrehajtásáról. Továbbá találkozott alsó- és felsőházi parlamenti képviselőkkel, ellenzéki vezetőkkel, a civil társadalom képviselőivel, kisebbségi közösségekkel, majd pedig egy sajtókonferenciát is tartott, mianmari újságírók részvételével.

Obama elnök célja az volt külügyminiszterének mianmari látogatásával, hogy közelebbi információhoz jusson arról, hogy vajon az ország vezetői mennyire gondolják komolyan a reformokat és meddig kívánnak elmenni a demokratikus változásokat célzó lépések terén. Amennyiben Clinton elégedett személyes tapasztalataival, Washington hajlandó közeledő lépéseket tenni Mianmar felé. „Az Egyesült Államok kész Önökkel haladni a reform útján, amennyiben a jó irányba tartanak” – nyilatkozta. „Őexcellenciája látogatása történelmi jelentőségű és új fejezetet fog nyitni országaink kapcsolatában” – nyilatkozta Thein elnök a zárt ajtók mögött zajló beszélgetés megkezdése előtt.

A Thein Sein elnökkel folytatott csütörtöki megbeszélés során szóba került, hogy amennyiben Mianmar továbbra is a reformok jeleit mutatja, az Egyesült Államok javítani fogja a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat: készek nagykövetet küldeni az országba – a katonai puccsban végződő 1988-as demokratikus változásokért indított tüntetés óta csak egy diplomáciai ügynök végzi el az USA képviseletét. Az Asia Times Online szerint az USA kábítószer-ellenes együttműködését is folytatni fogja az országgal – ezt akkor szüntették be, mikor az USA által szolgáltatott fegyvereket kisebbségi csoportok ellen használták fel. Továbbá Clinton külügyminiszter-asszony arra is ígéretet tett, hogy nem fogják használni befolyásukat a Világbankból, valamit a Nemzetközi Valutaalapból érkező támogatások akadályozására. Ellenben a Mianmarra kivetett gazdasági és pénzügyi szankciók eltörlésének kérdését rövidre zárták, a lépést további reformintézkedésekhez kötvén – azt is fontos megemlíteni, hogy a szankciók feloldása az amerikai Kongresszus jóváhagyását igényelné, melynek néhány befolyásos tagja még Clinton külügyminiszter-asszony mianmari látogatását is rosszallta – írja a Council on Foreign Relations (CFR) amerikai kutatóintézet.

Látogatása során Hillary Clinton sürgette Mianmart az Észak-Koreával való „tiltott kapcsolatok” felbontására. Továbbá ösztönözte Mianmar erőszakos etnikai konfliktusainak megfékezését és a politikai foglyok szabadon engedését – akik közül még ezret tartanak fogva. Kijelentette, hogy az USA megbeszéléseket kezdeményezne a II. világháborúban elesett katonák maradványainak megtalálására indított közös egységekről. Ezenkívül átnyújtotta Obama személyes levelét Thein Seinnek, melyben elismerően nyilatkozik Mianmar reformok felé tett lépéseiről, ám kihangsúlyozza, hogy még sok teendő vár rá.

Konzultáció az ellenzékkel

Az amerikai külügyminiszter-asszony csütörtökön és pénteken is tárgyalt Szu Kjivel, valamint más NLD tagokkal. A két erős asszony korábban nem találkozott személyesen, ám Hillary Clinton úgy nyilatkozott, inspirálta őt Szu Kji. Washington fontosnak tartja az ellenzéki vezetőkkel, és köztük is főképp a Nobel-békedíjas politikussal való folyamatos és szoros konzultációt a jövőre nézve.

Szu Kji kifejezte örömét országának reformjai láttán, ám hangsúlyozta, hogy ennél még sokkal többet kell tenni. „Biztos vagyok benne, hogy ha együtt dolgozunk, nem lesz visszaút a demokrácia felé vezető útról” – nyilatkozta Szu Kji péntek reggeli, Hillary Clintonnal tartott megbeszélését követően, ám azt is hozzátette, hogy Mianmar “még nincs azon az úton.” „Bármit teszünk a főképp burmaiak lakta területeken, reméljük, hogy hasonló programok és projektek fogják őket követni a kisebbségek lakta helyeken is. Mert mi sokféle emberek uniója vagyunk és a sokféle emberek uniójában elengedhetetlen az egyenlőség.”

Veszélyben van Kína ázsiai pozíciója?

Az amerikai tisztviselők sűrűn hangoztatták, hogy a Mianmarral való kapcsolatuknak nincsen köze Kína Ázsiában betöltött szerepének kiegyenlítéséhez, csupán az emberi jogok védelmét és a demokrácia megerősítését szeretnék elérni az ázsiai régióban. Hung Lej (Hong Lei) kínai külügyminisztériumi szóvivő elégedetten nyilatkozott az USA és Mianmar kapcsolatának javulásáról: „Úgy hisszük, hogy a nyugati államok és Mianmar javíthatnák az együttműködésüket és kapcsolatukat.” Továbbá arra is kitért, hogy az “érintett országoknak” el kellene törölniük a Mianmar ellen kirótt szankcióikat. Csakhogy Kína egyetértése mindössze addig fog tartan, amíg Mianmar és az USA kapcsolata nem keresztezi Kína érdekeit mind  délkelet-ázsiai szomszédjával való viszonyában, mind pedig az ázsiai térségben – írja az angol nyelvű kínai állami lap, a Global Times.

A Kína és Mianmar hagyományosan szoros kapcsolatot ápol egymással, amely jelentős kereskedelmi és katonai együttműködést foglal magában. A két ország közötti kereskedelem tavaly elérte a 4,4 milliárd dollárt (1.000 milliárd forint), mely az azt megelőző évben még csak 2,9 milliárd dollár (660 milliárd forint) értékű volt, és idén valószínűleg ez a szám még tovább növekszik majd. Thein elnök évközben tett pekingi látogatása során országának “legközelebbi és legfontosabb diplomáciai kapcsolataként” jellemezte Kínát. Ennek ellenére az eddigi külkapcsolati viszonyokban nem várt fordulat következett be, aminek ékes példája, hogy augusztusban felfüggesztették a kínai beruházásból megvalósuló Mjitszone-gát építkezését. Juriko Koike volt japán védelmi miniszter szerint Mianmar számára túl fojtogató a kínai „ölelés”, mely szoros kapcsolat nem csupán Mianmar természeti kincseinek kizsákmányolását eredményezte, hanem az ország még erőteljesebb nemzetközi elszigeteltségét is – olvasható a Project Syndicate nemzetközi publicisztikai honlapon. Mianmar számára fontos a Kínával való kapcsolat, ámde normalizálni kívánja az Egyesült Államokkal való kapcsolatát annak érdekében, hogy csökkentse a Kínától való függést – mely az idők során jelentős mértékben megnőtt az amerikai szankciók következtében, főképp a fegyverkezés, kereskedelem és beruházások terén. Sok elemző attól tart, hogy az amerikai-kínai versengés csatamezőjévé válhat Mianmar, ám mások,szerint az ország még profitálhat is a kialakult helyzetből.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »