Kína és Japán kríziskezeléssel enyhítené a tengeri vitákat

Kríziskezelő mechanizmussal kezelné a kelet-kínai-tengeri vitákat Kína és Japán. A Pekingbe látogató japán külügyminiszter tárgyalt gazdasági kérdésekről és a kapcsolatok további erősítéséről is.

A japán külügyminiszter kínai látogatása során arra is ígértet kapott Jangtól, hogy „komolyan megfontolják” a Japánból érkező élelmiszerimport szigorításának enyhítését, melyet a március 11-i földrengést és cunamit kísérő nukleáris baleset következtében vezettek be. Jang „általában véve jónak” jellemezte az új japán kormány szeptemberi hivatalba lépését követő bilaterális kapcsolatokat – írja a Hszinhua (Xinhua) állami hírügynökség. Mindkét fél kiemelten fontosnak tartja a kölcsönös politikai bizalom megerősítését, valamint a két ország állampolgárai – főként a fiatal generáció – számára létrehozandó csereprogramokat és egymás kultúrájának megismerését.

A két fél másik közös célja, hogy az év végéig aláírjon egy háromoldalú beruházási megállapodást Dél-Koreával, mely a továbbiakban elősegítheti a három ország közötti szabadkereskedelmi megállapodást. Jang állítása szerint a csendes-óceáni térség széles körű szabadkereskedelmi zónájának kiváló alapot nyújthat az Egyesült Államok által is támogatott Csendes-óceáni Partnerség – mely eredetileg Brunei, Chile, Új-Zéland, és Szingapúr között jött létre, de Ausztrália, Japán, Malajzia, Peru, az Egyesült Államok és Vietnam is benyújtotta csatlakozási kérelmét.

Egy másik találkozó során Gemba és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök megegyezett Noda Josihiko japán miniszterelnök decemberre tervezett kínai látogatását illetően, mely remek lehetőség lesz a két ország közötti stratégiai kapcsolat erősítésére – 2009 óta ő lesz az első japán miniszterelnök, aki Pekingbe utazik. Gemba külön megköszönte Ven miniszterelnöknek a katasztrófa sújtotta Északkelet-Japán számára nyújtott kínai támogatást. Japán és Kína jövőre fogja ünnepelni a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok normalizálódásának 40. évfordulóját.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »