Egy napot kapott Szíria az Arab Ligától

Csütörtöki kairói ülésén az Arab Liga egy napos határidőt adott a szír vezetésnek, hogy aláírja a megállapodást, mely alapján 500 megfigyelőt engednének  az országba. „Péntek a határidő az aláírásra.”- nyilatkozta a pánarab szervezet egyiptomi képviselője, Afifi Abdel Wahab. A diplomata azt is elárulta, hogy az együttműködés megtagadása esetén szankciókkal fog szembenézni Asszad állama, a tervek között szerepel a kereskedelmi repülőjáratok felfüggesztése és a kapcsolatok megszakítása a szír központi bankkal, az intézedésekről majd a Liga gazdasági és szociális tanácsa fog dönteni.

A szír kormány még nem reagált hivatalosan a felhívásra, az elmúlt hetekben több határidőt is kapott, tagságát is felfüggesztette a szervezet, azonban eddig nem könyvelhettek el a tagállamok átütő sikert. „Szíria eddig nem tett semmit a helyzet megoldásáért.”- nyilatkozta csütörtökön a Liga egyik képviselője a Reuters hírügynökségnek.

Törökországban a Szír Szabad Hadsereg vezetője, Riyad al-Asad a BBC-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy az elnök ideje lejárt. „Még ha a külvilág nem is áll mellettünk vagy támogat minket, a szír nemzet eltökélt, hogy megdöntse a diktátor hatalmát.”- nyilatkozta az egykori ezredes.

A Helyi Koordinációs Bizottságok nevű aktivista szervezet szerint csütörtökön 29 ember vesztette életét az összecsapásokban és továbbra is sok embert tartóztatnak le a biztonsági erők. Alain Juppé francia külügyminiszter egy humanitárius zóna létrehozását javasolta. Ez továbbra sem jelentene katonai beavatkozást, azt azonban Juppé is elismerte, hogy a humanitárius segélyeket szállító konvojok védelmét biztosítani kell. Franciaország fontolgatja a javaslat Arab Liga elé terjesztését.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »