Nem lesz több csuklyás ember az interneten

Pesszimisták a görög bloggerek: nem bíznak az új miniszterelnökben és kormányában sem – számolt be a SETimes. Sokan nem csak szidják a politikusokat, de az ellenük való cselekvésre is felszólítanak Miltiadisz Papaioannu szerint. Az igazságügyminiszter ezért felvette a harcot az internet anonimitásával szemben.

Görögország új miniszterelnökéről és kormányáról nem csak a nemzetközi közösség, hanem a görög bloggerek is kifejezték gondolataikat. Az immár másfél éve a különböző válságintézkedések, például a bércsökkentések miatt elégedetlen és sztrájkoló görögök az internetes véleményvezérek beszámolói szerint az új kormánytól és Lukasz Papademosztól sem számítanak a problémák végleges megoldására.

A kostasxan.blogspot.com szerzője, Konstantinos söpredéknek nevezte az új kormányt. Szerinte annyira gyenge és nem odavaló az új vezetés, hogy őket is meg fogják őrjíteni, akárcsak az előzőt. A kafeneio-gr.blogspot.com-ot több mint négyezren követik a Facebookon. Névtelen bloggere úgy gondolja, hogy „a nagy politikai pártok hirtelen ideológiai váltásokra és kicsinyes politikai taktikázásra is készek voltak csak azért, hogy csökkentsék veszteségeiket, amiket a sikertelen megmozdulásaikkal előidézett válság okozott.”

Ariszterosz Pszaltisz, aki a Facebookon közel 3500 követővel rendelkező Antinews oldalra ír, arra hívta fel a figyelmet, hogy a leendő miniszterelnök személyéről szóló tárgyalások alatt, amikor az országnak jóformán nem volt működő kormánya, az élet visszatérni látszott a normális kerékvágásba: nem voltak sztrájkok és újabb adót sem vetettek ki. Ráadásul cigarettacsempészeket és egy tippmixcsalásban résztvevő futballcsapat-tulajdonost is elfogtak. „És nem csak ez: már nem Görögország az egyetlen fekete bárány Európában. Most Olaszország mindenki célpontja. El kell-e gondolkoznunk vajon azon, hogy mit hagytunk ki az alatt a két év alatt, amíg hagytuk Papandreut kormányozni?” – írta Pszaltisz.

Teodora Oikonomidesz, A dühös görög című blog szerzője néhány hónapja még a többi névtelen görög blogger közé tartozott, akik az interneten ostorozták a kormányt a gazdasági válság, a megszorítások és a rendőrség tüntetőkkel szembeni agressziója miatt. Oikonomidesz, immár nevét vállalva, olyan kényes témákról írt, mint azoknak a parlamenti képviselőknek a fizetése és kiegészítő jutattásai, akik megszavazták a munkásokat és a nyugdíjasokat érintő adóemelést, valamint fizetés- és nyugdíjcsökkentést.

Nő a szigor

Októberben a rendőrség egy labdarúgó-mérkőzésen őrizetbe vett néhány szurkolót, akik kormányellenes transzparanseket helyeztek ki. Szalonikiben néhány hónapja azért tartóztattak le két férfit, mert az akkori miniszterelnököt, Jéorjiosz Papandreut az adóemelések és fizetéscsökkentések miatt körözött bűnözőként ábrázoló posztereket ragasztottak ki. Görögországban sim-kártyát is csak személyi igazolvánnyal lehet vásárolni, ami a hatóságok szerint segít megelőzni, hogy a telefonokat névtelenül használják bűncselekmények megszervezésére. Oikonomidesz szerint ezzel a kormány az állampolgárokat igyekszik  szabályozni, nem pedig a készülékeiket. „Az autoritarizmus felé sodródunk. Meg akarják félemlíteni az embereket” – tette hozzá.

Miltiadisz Papaioannu görög igazságügyminiszter már augusztusban az internetet és a médiát szabályzó törvények szigorítását helyezte kilátásba. A változások célja, hogy könnyebb legyen azonosítani azokat a névtelen bloggereket, akik – a miniszter elmondása szerint – politikusok elleni erőszakra bujtották fel az olvasóikat, és most már elértek arra a pontra, hogy valóban tartani kell egy támadástól a szavaik hatása miatt. „Nem lesz több csuklyás ember az interneten, ami néhány ember kezében a rágalmazás eszközévé vált, amellyel fenyegetik a saját honfitársaik életét” – mondta Papaioannu. Görögországban becslések szerint jelenleg mintegy 55 ezren írnak blogot, de lehetséges, hogy a fenyegetések hatására sokan olyan internetes felületekhez fordulhatnak, ahol az anonimitás garantált, mint például a Facebook vagy a Twitter.

Papaioannu létrehozott egy bizottságot annak megállapítására, hogy a rágalmazó állampolgárok adatai kikérhetők-e az internetszolgáltatóktól és a Google-től. A bizottság egyik tagja, Paszkosz Mandravelisz újságíró szerint minden olyan kísérlet, amely azonosítani szeretné a bloggereket vagy cenzorálni a blogok tartalmát, „bukásra van ítélve.”

Tedora Oikonomidesz úgy gondolja, még nem hackelték meg a blogját. Nem biztos abban, hogy kapcsolat lenne A dühös görög és a számítógépén jelentkező problémák között, ahogy arról sincs meggyőződve, hogy az utcájában hirtelen feltűnt rendőrök nem csupán járőröznének…

Farkas Enikő

Friss hírek