Presidente Rajoy!

A várakozásoknak megfelelően elsöprő többséggel győzedelmeskedett a hét és fél évig ellenzékben lévő konzervatív Néppárt (PP).

A párt elnöke, Mariano Rajoy ezzel a spanyol demokrácia hatodik miniszterelnökeként kezdheti meg munkáját januárban. Korábban kétszer alulmaradt a leköszönő José Luís Rodríguez Zapateróval szemben. Zapatero képtelen volt a válságból kivezetni az országot, ezért négy hónappal mandátuma lejárta előtt előrehozott választásokat kezdeményezett.

A szocialista pártot (PSOE) leváltották a spanyolok, jelöltjük, Alfredo Pérez Rubalcaba a párt történetének legsúlyosabb vereségét szenvedte el. A számok hűen tükrözik a csalódottságot és a Zapateróéktól való elfordulást. A 2008-ban 169 mandátumot szerző PSOE 59 (!) széket elveszítve mindössze 110 parlamenti helyet szerzett. Rubalcaba elismerte, hogy „egyértelmű vereséget” szenvedett és gratulált Rajoynak.

Rajoy Spanyolország történetének egyik legsúlyosabb válságával néz szembe. A munkanélküliségi ráta –minden modern országot alulmúlva- több, mint 20 százalék, ami azt jelenti, hogy minden ötödik spanyol állás nélküli. A fiatalok helyzete még kilátástalanabb: 46 százaléknak nincs munkája.

Kövesse élő helyszíni tudósításunkat az ünneplő tömegből, Santiago de Compostelából, az új miniszterelnök szülővárosából.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek