Újabb összecsapások a Tahrír téren

Vasárnap tovább folytatódtak az összecsapások a rendőri erők és a tüntetők között több egyiptomi városban. Kairóban több ezer ember gyűlt össze, emellett Asszuánban, Alexandriában és Szuezben is erőszakba torkolló demonstrációkra került sor.

Alig egy órával azután, hogy a rendőri és katonai alakulatok erőszakkal kiszorították a tüntetőket a kairói Tahrír térről, a demonstrálók sikeresen visszafoglalták a területet. A rendőrök gumibotokkal és könnygázzal zavarták ki a térről az embereket, az összetűzésekben szombat óta legalább négy ember vesztette életét, egyes információk szerint pedig 900-an megsebesültek. 

A tüntetők vasárnap kövekkel felfegyverkezve indultak meg a térről a Belügyminisztérium épülete felé, ezt megakadályozván a rendőrök könnygázt lőttek közéjük és igyekeztek visszaszorítani őket, hogy ne torlaszolják el a minisztériumhoz vezető utat. Az erősítés megérkezése után a rendőri és katonai erők bevonultak a Tahrír térre, kiszorították a tüntetőket és szétverték sátraikat.

Helena Merriman, a BBC helyszíni tudósítója szerint káosz és pánik uralkodik a téren, több embert véresen látott kijönni a tömegből. A térre kivonult egyik orvos elmondása szerint a katonák éles lőszert is bevetettek, több emberből is el kellett már távolítani ilyen lövedéket. 

Az újabb tüntetések oka, hogy az emberek attól tartanak, a jövő héten esedékes választások ellenére a katonai vezetők nem fogják átadni a hatalmat a választott testületnek. Az elmúlt hetekben ismét folyamatos demonstrációnak volt szemtanúja Kairó: főként iszlamisták és fiatal aktivisták tüntettek a készülő alkotmánytervezet ellen. Szerintük ugyanis az lehetővé teszi a katonaságnak, hogy az új civil kormányzat megválasztása után is kezükben tartsák a hatalmat. A tervezet értelmében a hadsereg kikerülne mindenféle civil felügyelet alól, valamint annak költségvetését sem ellenőrizhetné senki. 

A tüntetők az országot jelenleg irányító Husszein Tantawi tábornagy azonnali leváltását és egy polgári tanács felállítását követelik. Az emberek úgy érzik, semmi sem változott, hiszen a rendőrök túlkapásai miatt úgy tűnik, mintha még mindig Mubarak kezében lenne a hatalom. Általános a vélekedés, miszerint a katonaság ellopta tőlük a forradalmat, és a korábbi rezsimet egy másikkal akarja felváltani. 

Egyiptomban november 28-án kezdődnek majd a három hónapon át tartó választások.

Lorencsics Emese

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »