Nem hátrálnak: több pénzt akarnak az orvosok

Már csak 12 nap van hátra december elsejéig, amikor letelik a felmondási ideje a távozni kívánó 2000 kórházi orvosnak. Megoldás továbbra sincs – tájékoztat az ujszo.com.

Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter is elismeri, ha valóban távoznak az orvosok, összeomlik az egészségügyi ellátás, legalábbis egyes kórházi osztályokon.

A kompromisszum azonban továbbra sem körvonalazódik. A minisztérium ugyan már némileg engedett: az államfő a választásokig leállította a kórházak részvénytársasággá alakítását, azzal, hogy a továbbiakról a következő kormány dönt. Az orvosszakszervezetnek (LOZ) ez nem elég, törvényi garanciát akar. A tárca csütörtökön 300 eurós béremelést ígért a kórházi orvosoknak, két tételben, januártól 200 euróval emelné a bérüket, októbertől 100-al. Uhliarik szerint ez a maximum, amit az állam most megengedhet.

A LOZ egyelőre nem mondott se igent, se nemet. Elkészítette viszont saját memorandumát, amit tegnap adott át a miniszternek, de a részletekről Marián Kollár, a LOZ elnöke nem nyilatkozott. Azt sem árulta el, elfogadják-e a 300 eurós béremelést, ám szavaiból arra lehet következtetni, hogy nem. Annyit mondott, mások az elképzeléseik az orvosok béréről, mint ami a minisztérium memorandumában szerepel.

Kollár szerint az ő memorandumuk ugyanabban a szellemben íródott, mint amilyenben hetek óta nyilatkoznak, mind a négy követelésük érvényes: a kórházi transzformáció leállítása, a munkatörvénykönyv betartása, a béremelés és az ágazatba áramló több pénz.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »