Ellentmondások a kolozsvári polgármesteri szék utódlása körül

Román sajtóhírek szerint az RMDSZ Kolozs megyei szervezetében nincs konszenzus László Attila esetleges ideiglenes polgármesterré való előléptetését illetően. Máté András Levente egy román nyelvű hírportálnak azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ várhatóan a PD-L jelöltjét fogja támogatni – írja a Szabadság.

Az RMDSZ megyei szervezetének elnöke a napilap kérdésére határozottan cáfolt, és kifejtette: nagyon szeretné, hogy magyar városvezetője legyen Kolozsvárnak, de ezt nem látja lehetségesnek, mivel a helyi tanácsban többségi liberális-demokratákkal szemben a szövetség csak öt szavazattal rendelkezik. László Attila szerint korai még az ügyről tárgyalni, és mindenkit a saját nyilatkozata minősít. A Legfelső Bíróság végleges és visszavonhatatlan döntése esetén a tanácsnak a két alpolgármester – Radu Moisin (PD-L) és László Attila (RMDSZ) – közül kell kiválasztania Sorin Apostu utódját, akit korrupció gyanújával 29 napig előzetes letartóztatásba helyeztek a múlt héten.

László: néha nem támogat a megye

László Attila, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere a Szabadság kérdésére reagált Máté András Leventének a román sajtóban közölt azon kijelentésére, miszerint a megyei szervezet nem támogatná a polgármesteri tisztség ideiglenes betöltésére. Az egyik román nyelvű hírportál az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökét idézve írta: az RMDSZ-frakció a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) jelöltje mellett tenné le a voksát, ugyanis ez a politikai alakulat többséggel rendelkezik a helyi döntéshozó testületben. Ugyanakkor Máté András Levente azt nyilatkozta, hogy az ügyben még nem tárgyalt az alpolgármesterrel, akinek részt kellett volna vennie a megyei szervezet vezetőségének legutóbbi ülésén, de objektív okok miatt nem lehetett jelen a tanácskozáson. – Egyeztetnünk kell még László Attilával, valamint a városi tanácsosokkal annak érdekében, hogy végleges döntés szülessen – nyilatkozta Máté András Levente.

A Szabadság megkeresésére az alpolgármester kezdetben csak annyit mondott: ebben a pillanatban nem akar a szóban forgó kijelentésekre reagálni. – Jelenleg az a fontos, hogy a Legfelsőbb Bíróság végleges és visszavonhatatlan ítéletet hirdessen. Ezután elég időnk lesz arra, hogy eldöntsük, kiből lesz, s kiből nem ideiglenes polgármester. Még azt sem tartom kizártnak, hogy a polgármester folytatni tudja majd a munkáját. Nem akarok feltevésekbe bocsátkozni, de nem kellene a sajtón keresztül üzengetnünk egymásnak, hanem meg kell találnunk a módját annak, hogy ezt a kérdést megbeszéljük – nyilatkozta az alpolgármester.

Hozzátette: mindenkit a saját nyilatkozatai minősítenek. – Jelenleg nem vagyunk bizonyos információk birtokában – jelentette ki László Attila, aki szerint máskor is előfordult, hogy az RMDSZ Kolozs megyei szervezete nem támogatta. – Az elmúlt hat hónapban nem ez az első ilyen eset, s úgy néz ki, hogy nem is az utolsó alkalom – szögezte le László Attila.

Máté: ilyenkor látszik egy szavazat súlya

„Nagyon szeretném, hogy magyar legyen Kolozsvár polgármestere” – jelentette ki az újságnak Máté András Levente, cáfolva a román sajtóban megjelent hírt, amely szerint nem támogatná László Attilát. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke kifejtette: sajnos, nem rendelkeznek elég szavazattal ahhoz, hogy megvalósulhasson ez az elképzelés. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ csupán öt városi tanácsosi mandátummal bír, míg a PD-L fele plusz egy szavazattal rendelkezik. Máté szerint ilyenkor üt vissza az, ha nem vesszük komolyan a választásokat, hiszen sokszor egy szavazat is nagyon sokat számít. Az RMDSZ képviselőházi frakciójának a vezetője elmondta: csütörtökön ismét ülésezik a megyei szervezet vezető tanácsa, ahol megvitatják a helyi önkormányzatban előálló helyzetet. „Támogatom László Attilát is, csak sajnos, nincs elég szavazatunk” – hangsúlyozta Máté András Levente.

Kitekintő / Szabadság.ro

Friss hírek