Tőkés: kettős elszámoltatást!

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiterjesztené az elszámoltatást a határokon túlra is, ennek lehetőségeiről már tárgyalt Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztossal – számolt be a politikus tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyen az Érmindszentre tervezett Ady-központ és termálfürdő magyarországi támogatásának eltérítéséről beszélt.

Felidézte az Ady Endre szülőfalujába tervezett termálfürdő, irodalmi zarándokhely-projekt előzményeit. Mint fogalmazott, az Ady-központot eredetileg az első Orbán-kormány idején meghirdetett Széchenyi-terv pályázatán elnyert 320 millió forintból építették volna meg. „Nagyralátó terv volt. Azt gondoltam, hogy ha van egy Goethe-intézet Weimarban, nekünk is vannak olyan nagyságaink, akik megérdemelnének egy önálló intézeti hátteret, zarándokhelyet. És mivel az adottságok megvannak, egy termálfürdőt is oda terveztünk” – fejtette ki, emlékeztetve: a projektet az általa vezetett Királyhágó-melléki Református Egyházkerület dolgozta ki. A nevezett ügy főszereplője Alexandru Mudura – magyarázta Tőkés, megemlítve, hogy a vállalkozó a Medgyessy-kormánnyal jó kapcsolatban állt, a nagyváradi Lotus Pláza építéséhez például állami támogatást is kapott. „Ő hozta létre Kis Sándor megyei tanácselnökkel és elvtársaival a Mecénás Alapítványt, amelynek a vizsgálatok szerint az volt a rendeltetése, hogy az általunk pályázati úton elnyert 320 millió forintot elcsatornázza, és törvényesnek tűnő keretet teremtsen” – szögezte le a politikus, aki szerint Tempfli József katolikus püspök jóhiszeműségből támogatta ezt.

A projekt végül Nagyváradon valósult meg, de nem az eredeti terveknek megfelelően, hiszen csupán egy konferenciaközpont épült meg. Szerinte az ügy kimeríti a korrupció fogalmát, mivel a pénzzel az alapítvány azóta sem számolt el.

A politikus kifogásolta azt is, hogy 2011-ben összesen mintegy 32 millió forint támogatást kapott az a médiabirodalom, ami mögött szerinte a Mecénás Alapítvány köre, az RMDSZ Bihar megyei vezetőségi köre áll. „Még a magyarországi leleplezésekhez viszonyítva is megrendítő esettel állunk szemben” – fűzte hozzá. Leszögezte: kettős elszámoltatásra lenne szükség, azaz a magyarországi támogatások felhasználása mellett a határon túli magyaroknak juttatott pénzek felhasználását is ellenőriznie kellene Bu­dapestnek. „Erről már tárgyaltunk Budai Gyulával és Orbán Viktor miniszterelnökkel is” – mondta, majd majd hozzáfűzte: ehhez szorosan hozzátartozna a közszereplők titkosszolgálati átvilágítása is. „Örömmel mondhatom el, hogy az Erdélyi Ma­gyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére megegyezés született a Szatmár megyei önkormányzat vezetői, Csehi Árpád és Zatykó Gyula, az EMNP megbízott alelnöke között. Ennek értelmében együtt fogunk működni az érmindszenti Ady-kultusz beindítása céljából és a régió felemelése érdekében” – fogalmazott, majd leszögezte, a nemzeti ügyek szolgálatához felül kell emelkedni a pártérdekeken.

Arra a kérdésre, hogy tettek-e feljelentést az Ady-projekttel kapcsolatban, Tőkés László elmondta: jelenleg a kivizsgálás szakaszában járnak, de tárgyalnak az elszámoltatási kormánybiztossal, és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárával, Gál András Leventével is. „Egy egész bizottság vizsgálja ezt az ügyet” – emelte ki. Tőkés László hangsúlyozta: bár a projekt zátonyra futott, nem mondtak le róla, keresik a jóvátétel lehetőségét. Ugyanakkor leszögezte: tisztában vannak Magyarország nehéz gazdasági helyzetével, de örömmel vették tudomásul, hogy a kormányzati szándék megvan az Ady-projekt megvalósítására.

Háromszék

Friss hírek