Putyin kaphatja a kínaiak békedíját

A kínaiak ellen-békedíját az idén Vlagyimir Putyin kaphatja. A meglepő döntést a pekingi vezetés sem támogatja, de a tavalyi zsűri önálló akcióba kezdett.

Vlagyimir Putyin kaphatja a Konfuciusz-békedíjat annak ellenére, hogy Peking feloszlatta a Nobel-békedíj alternatívájaként alapított kitüntetésről döntő bizottságot – írja a BBC. A Kulturális Minisztérium szeptemberben bejelentette, hogy idén nem osztják ki a díjat, ám ezt követően Csiao Ta-mo (Qiao Damo) bizottsági tag egy új testület felállítását kezdeményezte – Kínai Nemzetközi Béketanulmányi Központ néven –, melynek 16 tagja fogja megrendezni a békedíj átadásának második éves ceremóniáját.

Csiao nyilatkozatában kifejtette, hogy választásuk azért esett az orosz miniszterelnökre, mert ellenezte a Líbia elleni NATO-bombázást, így „tettével idén kiemelkedően hozzájárult a világbékéhez”. Az orosz kormányfőt elismerő szavakkal illették az 1999-es csecsenföldi háborúval kapcsolatban is, melynek során bebizonyította, hogy „képes biztonságot és stabilitást teremteni Oroszországban.” Azonban erre az emberi jogi szervezetek másképp emlékeznek: az orosz és az oroszokat támogató csecsen védelmi alakulatokhoz nők megerőszakolása, kínzások és gyilkosságok köthetők.

Az első Konfuciusz-díjat tavaly adták át, tiltakozásképp Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) ellenzéki irodalmár Nobel-békedíjjal való kitüntetése ellen. Habár hasonlóság is volt a két díj között: egyik díjazott sem jelent meg az átadási ceremónián. Liu épp tizenegy évig tartó börtönbüntetését tölti, míg a kínaiak kedvezményezettje, Lien Csan (Lien Chan) volt tajvani Kína-barát alelnök nem is értesült a Konfuciusz-díjról. Helyette egy, a béke angyalának nevezett ismeretlen kislány vette át az elismerést.

Putyin mellett többek között Bill Gates, Angela Merkel, Kofi Annan, Jacob Zuma és a csak a kínaiak által elismert tibeti pancsen láma is szerepelt a jelöltek listáján, ám mégis a volt KGB-ügynök kapta a szavazatok többségét. Az orosz miniszterelnök a december 9-én tartandó ünnepségen – a stockholmi Nobel-ceremóniát megelőző napon – vehetné át Konfuciusz aranyozott szobrát, ám szóvivője szerint Putyin erről nem tudott, csupán a médiából értesült a díjról.

Konrád-Tevely Nikolett

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »