Az új kormányban is maradnak a kulcsminiszterek

A szeptemberi lengyelországi választásokon a 2007 óta kormányzó Polgári Platform (PO) – Lengyel Néppárt (PSL) koalíció ismét parlamenti többséget szerzett. A régi-új miniszterelnök, Donald Tusk a Bronisław Komorowski államfővel való konzultáció után bejelentette az új kormány névsorát. Eddig is sejteni lehetett, kik azok a széles körben elfogadott és támogatott politikusok, akik továbbra is élvezik a kormányfő bizalmát és melyek azok a területek, ahol túl sok kritika érte a kormány teljesítményét az előző ciklusban, az új kormány összetétele így a vártaknak megfelelően alakult.

Jacek Rostowski pénzügy-, Radek Sikorski külügy-, valamint Tomasz Siemoniak védelmi miniszter megtartja pozícióját, mint az előző kormány meghatározó tagjai. A kisebbik kormánypárt, a Lengyel Néppárt az előző ciklusban is általuk vezetett tárcákat kapták: az agrár, a gazdasági, valamint a szociális és munkaügyi minisztériumok tartoznak majd felügyeletük alá.

A női kvóta idei bevezetése után (mely szerint minden párt országos listáján legalább 35 százalékban női jelölteknek kell szerepelni), sokan kíváncsian várták, hogy vajon a kormány összetételében is tükröződnek-e az arányok. A 17 miniszteri posztból végül csupán négyet töltenek majd be hölgyek. Ezek közül a jövőre esedékes futball Európa-bajnokság fényében a legfontosabb talán a sportminiszteri pozíció, melyet Joanna Mucha-ra bízott Tusk. Az oktátási minisztériumot Krystyna Szumilas, a regionális fejlesztési minisztériumot Elzbieta Bienkowska, a tudományos és felsőoktatási minisztériumot pedig Barbara Kudrycka vezeti majd.

A belügyminiszteri posztot Jacek Cichocki veszi át. Ezen kívül a kulturális és nemzeti örökség minisztériumának, valamint az egészségügyi, a közlekedési és a környezetvédelmi tárcák élén történik személyi változás.

A PSL elnöke, Waldemar Pawlak természetesen ismételten a miniszterelnök-helyettesi feladatokat látja majd el.

Csicsai Máté

Friss hírek