Újra tárgyal a bankokkal az Orbán-kormány

A devizahitelesek megsegítésének egy harmadik formája is felmerülni látszik a hétvégi egyeztetések előtt. Az első változat alapján rögzített árfolyamon (180 CHF/HUF, 250 EUR/HUF) lehetett volna a hitelt visszafizetni 2014 év végéig, a különbözet egy gyűjtőszámlán ketyeg.

A második változat az előtörlesztés lehetősége, amivel a bankok óriási veszteségeket kénytelenek leírni könyveikben, így nem csoda, hogy más megoldást keresnek a problémára. Nem is beszélve arról, hogy az eddig is bajba jutott adósok újabb hitelt nem tudnak felvenni és megtakarítással sem rendelkeznek, amiből képesek lennének a hitelek rendezésére. Így ez a megoldás tulajdonképpen csak a vagyonosabb rétegek számára előnyös.

Az új terv a két módszer összefésüléséből jönne létre, mégpedig úgy, hogy az első változat rögzített árfolyama fennmaradna 2014-ig, de a 180 CHF/HUF és a piaci árfolyam közötti különbözeten elszenvedett veszteséget a bank és az adósok közösen viselnék.

Ugyanakkor az nem világos, hogy az eddig programot hagynák-e kifutni, vagy már idő előtt átalakítanák. Az új verzió alapján a bankok kilátásai javulnának és veszteségeik csökkennének, ami megemelné vonzerejüket a külföldi és hazai befektetők szemében is.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »