Durvul a spanyol kampány (+videók)

Vasárnap általános választásokat tartanak Spanyolországban. A kampány nem mentes a kemény politikai támadásoktól, olykor ízléstelen videóktól. Volt reklám, amit visszavontak és van, ami szimplán felkavaró. Eredeti ötletek és kiforgatott szlogenek. Összegyűjtöttük a két nagy párt, a kormányzó szocialista (PSOE) és a győzelemre legesélyesebb ellenzéki párt (PP) legérdekesebb videóit.

Halálos kirakatbábuk

Az egyik legvitatottabb kampányvideóban kirakatbábuké a főszerep. Három jelenetben három bábu szimbolizálja a megszorítások miatt állásukat elvesztő szociális gondozók, tanárok és ápolók hiányát. Egy idős asszony egyedül marad, az iskolában a gyerekek hiába jelentkeznek, a gépre kötött beteg pedig meghal a videó végén, amit a következő mondat zár: “a megszorítások következményekkel járnak”.

A Katalán Szocialista Párt (PSC) videóját maga Carme Chacón, a barcelonai listavezető – és jelenlegi védelmi miniszter – kérésére vonták vissza. Az általános visszatetszést keltő spot miatt magyarázkodni kellett, tudniillik, hogy nem az ápolók és tanárok ellen irányult a támadás. A videó betiltása után is “népszerű” a fájlmegosztó oldalakon.

A bejárónő és az úrigyerek

A szocialisták másik felkavaró videóján az állami oktatás kerül középpontba. A videó végén a PSOE azzal vádolja a PP-t, hogy az általa vezetett tartományokban a magánoktatást támogatja, ami az állami oktatási rendszer lezülléséhez vezet, végső soron pedig társadalmi egyenlőtlenségekhez. A jelenetben az alábbi párbeszéd játszódik le:

– Carmen, neked vannak gyerekeid?

– Igen, van egy lányom, aki veled egykorú.

– De jó! Akkor majd, amikor nagyok leszünk ő lehet majd az én gyerekeim gondozója.

A jelenet második felében jól látható, hogy a bejárónő lánya állami iskolába jár, ami aggodalommal tölti el anyját.

Interpellációk az erkélyről

A PSOE kampányának egyik kulcseleme, hogy azzal vádolja Rajoyt, hallgat programjának szociális javaslatairól. A videó, amit a PSOE “Rajoy hallgatásainak” keresztelt, egy képzelt sajtótájékoztatót mutat be, a kérdésekkel, amikre “Rajoy nem akar válaszolni”. Fiatalok – madridi erkélyekről, teraszokról – hangszórókkal interpellálják a PP jelöltjét az alábbi kérdésekben: Ha nyer, folytatódnak-e a megszorítások az egészségügyben és az oktatásban? Visszavonná-e az abortusztörvényt? Visszavonná-e a melegek házasságát lehetővé tevő törvényt? Hozzányúlna-e az esélyegyenlőségi törvényhez? A videó vége: „Seńor Rajoy, miért nem válaszol a kérdésekre?”

Ki akar verekedni?

A két nagy párt, a PSOE és a PP szlogenjét ütközteti a PP videója, melynek címe: „Jobb harcolni, mint csatlakozni?” A PSOE 2011-es szlogenje a „Harcolj azért, amit akarsz!”, míg a PP a „Csatlakozz a változáshoz” jelmondattal kampányol. Valójában egy szójátékról van szó, mert a „pelear” a „harcolni” mellett „verekednit” is jelent. Erre épül a USA-beli ellenkampányok hangulatát idéző videó. „Van, aki harcolni akar. Van, aki keresi a konfrontációt. Van, aki szükségesnek tartja a feszültségkeltést. De ennek az országnak nem harcra van szüksége! Hanem megoldásokra. Ez a pillanat nem az összecsapásoké. Ez az erő egyesítésének pillanata. Azért, hogy Spanyolország kiheverje története legnagyobb gazdasági válságát. Ez azoknak a pillanata, akik tudják, hogy az egyetértés jobb, mint az összetűzés. A megállapodás jobb, mint a megosztás. Jobb a tiszta beszéd, mint az összezavarás.”

Rubalcaba, a háborús vezér

A felmérések szerint a PP mögött jóval lemaradó PSOE története legsúlyosabb vereségét szenvedheti el november 20-án. A szocialista jelölt, Alfredo Pérez Rubalcaba több mint 30 éves politikai tapasztalatára épít a következő videó. A háborús időket idéző jelenetekben az látható, hogy az emberek egyként nézik a híradásokat, megnyugvást várva vezetőjüktől. “Nehéz időkben jó tudni, hogy van, akiben bízhatunk” – hangzik a mondat.

Rajoy, a taxis

Az ellenzéki párt, a PP sem találta el minden kampányüzenetében a megfelelő formát. Az alábbi videót szintén vissza kellett vonni, nehogy egy adott foglalkozást – ez esetben a taxisokét – asszociálni lehessen egy párttal. A hosszú, vontatott és erőltetett jelenetben az utas a hitelintézethez kér fuvart, mire a taxis Rajoy hangján szólal meg, kampánybeszédeiből idézve. A videó végén a nő megkérdezi a sofőrt, hogy, ha ennyire tudja, mire van szüksége az országnak, miért nem jelölteti magát. Erre a taxis hátrafordul és immár saját hangján válaszol: “mert ezért van Mariano Rajoy, aki úgy gondolkodik, mint mi.”

“Bárcsak győzne Rubalcaba!”

Az alábbi videó rövid és frappáns, alapvetően nincs vele probléma. Az emberek megfogalmazzák kívánságaikat, vágyaikat. Bárcsak megszünnének az egyenlőtlenségek! Bárcsak ugyanannyit keresnénk, mint a férfiak! Bárcsak fontosabb lenne az ország érdeke, mint a piacok! Bárcsak felszámolnánk az adóparadicsomokat! Bárcsak azok is, akiket legkevésbé sújtott a válság, hozzájárulnának a megoldáshoz!

Csakhogy a november 7-i Rajoy-Rubalcaba vitát követően az üzenet új értelmet nyert. Köztudott, hogy a PSOE esélye, hogy győzzön, minimális. A vita után az a vád érte Rubalcabát, hogy eleve ellenzéki szerepre készül, elfogadva Mariano Rajoy és a PP győzelmét. A videó az alábbi óhajjal zárul: “Bárcsak győzne Rubalcaba! Bárcsak!” Mintegy reménytelen küldetésként megbélyegezve a szocialista fordítást.

“Te adod a pofonokat!”

Végezetül, egy – pártoktól független – oldal lehetővé teszi, hogy fizikailag is megmérettessék Rubalcaba és Rajoy. A twitter-felhasználók üzenetein múlik, hogy melyik jelölt nyeri a virtuális bunyót. A játék a “November 20-i harc: itt Te adod a pofonokat!” címszó alatt fut, a választások után nyereményeket sorsolnak ki a résztvevők között.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »