Barroso: az integráció mélyítése a megoldás a válságra

Európa válaszút előtt áll – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke Berlinben mintegy 900 fős hallgatóság előtt, a Konrad Adenauer Stiftung rendezvényén.  Az évente megrendezésre kerülő szimpózium lehetőséget ad az EU legmagasabb képviselőinek – az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökének – arra, hogy kifejtsék nézeteiket a közösség jelenével és jövőjével kapcsolatban.

A világnak egy erősebb Európára van szüksége. Több Európára, nem kevesebbre” – vélekedett José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke kifejtette, hogy 1989 után a globális világ még inkább instabilabbá és kiszámíthatatlanná vált, ezért szükség van az egységes fellépésre. „Ha Európa szerepet kíván játszani ebben az új világban, a tagállamainknak rá kell ébredniük, hogy nincs hatalmuk vagy befolyásuk ezt egyedül elérni.” – jelentette ki.

Barroso beszédében kiállt az európai értékek és modell mellett, ugyanakkor rávilágított arra is, hogy ezek védelme érdekében növelni szükséges a versenyképességet, ennek elérését a nagyobb fokú gazdasági konvergenciában és fegyelemben, illetve a monetáris és gazdasági unió összekapcsolásában látja. „Csak egy egységes Európának van hatalma és ereje arra, hogy megvédje értékeinket és előmozdítsa érdekeinket a világban.” – hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság nevében támogatását fejezte ki a politikai intézkedések és a kormányzás mélyebb integrációjával kapcsolatban, egyben sürgette is azt, annak érdekében, hogy növeljék a fegyelmet és a stabilitást, illetve biztosítsák az euró jövőbeli fenntarthatóságát. Az elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy kihívást azt jelenti, hogyan mozdítsák előre a valutaunió integrációját úgy, hogy az eurózónán kívüli tagállamok között ez ne okozzon további törésvonalakat. 

Barroso úgy vélte, a problémákat nem a közösségi módszerek figyelembevétele, hanem ennek hiánya okozta. Emiatt az integráció mélyítése közösségi módszerekkel kell, hogy történjen, megőrizve és fejlesztve az uniós intézmények szerepét. A politikus szeretné elkerülni, hogy bizonyos döntések meghozatala politikai alkudozás tárgyai legyenek. „Így biztosítanánk, hogy a pénzügyi stabilitás ne váljon a politika túszává” – emelte ki a Bizottság elnöke.

Véleménye szerint Európára nem egy befejezett tervként kell tekinteni, hanem olyan eszmeként, amelyet a változó politikai és gazdasági körülményekhez lehet és kell igazítani. Barroso leszögezte: a világ legnagyobb feltörekvő hatalma az Európai Unió. A válság felszínre hozta a rendszer tökéletlenségeit, ezek a problémák orvoslásra szorulnak és az EU partnerei pedig egy erősebb Európában látnák a megoldást. Ez a helyzet pedig kitűnő lehetőséget ad a fellendülésre, a krízisben rejlő teremtő rombolás kiaknázására. A Bizottság elnöke méltatta Németország hozzájárulását a válság megoldásában és német nyelven fejezte ki köszönetét erőfeszítéseikért.

Győri Hajnalka

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »