Klímaszkepticizmus: angolszász jelenség?

Valóban túlnyomórészt angolszász jelenség lenne a klímaszkepticizmus? A Guardian riportja több-kevesebb sikerrel, de erre a kérdésre keresi a választ, alátámasztva az elméletet a legújabb, ehhez kapcsolódó felmérés eredményeivel. Immár kijelenthető, a klímaváltozásban kételkedők jelensége jóval nagyobb mértékben figyelhető meg az angol nyelvű országok médiájában, így Nagy-Britanniában, az USA-ban és Ausztráliában.

Két, egymástól elkülönülő időszakban vizsgálódtak: 2007 februárjától áprilisáig és 2009 novemberétől 2010 februárjáig. Ez idő alatt több mint 3 ezer cikket elemztek, és Kína kivételével az újságok politikai hovatartozását is igyekeztek figyelembe venni. A jelentés összességében megmutatja, miért is virágzik a kétkedők tábora az Egyesült Államokban, amely szerintük összefüggésbe hozható az ipar által a politikai szereplőknek juttatott pénzügyi támogatással, illetve a gyakran mindent átható erejű lobbizás gyakorlatával is.

A jelentés az eddig már ismert információkon túl újat csak a tekintetben mutat, hogy rávilágít a vizsgált hat ország klímaváltozásban való kételkedése eltéréseire, így például megállapítja azt, hogy az ún. „Climategate-botrányra” sokkal nagyobb figyelem összpontosult az USA-ban és Nagy-Britanniában, mint a másik négy államban. Az angolszász országok és a másik csoport közötti egyik legnagyobb különbség pedig az volt, hogy előbbiek esetében a politikai kétkedők jóval nagyobb arányban (86 százalék) voltak idézve vagy megemlítve a sajtóban, mint a többi esetében. India és Brazília kizárólag külföldi politikai szkeptikusok véleményét közvetítette, míg Kínában a politikához köthető kétkedők egyáltalán nem kaptak szerepet.

Piukovics Judit

Friss hírek