99 százalék módosítaná az alkotmányt

Vitatott körülmények között zajlott az alkotmánymódosító népszavazás Egyenlítői-Guineában – számolt be az Al-Jazeera. A referendumot az elnöki hivatali idő korlátozása végett írták ki, az egyszemélyes ellenzék azonban – súlyos visszaélésekre hivatkozva – bojkottálta azt. Plácido Mico, a 100 tagú parlament egyetlen ellenzéki törvényhozója szerint az emberek kényszerítve érezték magukat a szavazásra, továbbá az egész eljárás “egy hazugság”, ami az ország diplomáciai helyzetén hivatott javítani.

Az elnök, Teodoro Obiang Nguema 1979-ben szerezte meg a hatalmat, jelenleg negyedik hétéves ciklusát tölti. A 42 évig “uralkodó” líbiai Moammer Kadhafi megdöntésével Obiang a legrégebb óta hatalmon lévő afrikai vezető. A 700 ezer lakosú Egyenlítői-Guinea a kontinens harmadik legnagyobb olajkitermelője, ennek ellenére a lakosság nagy része szegénységben él. Nem úgy az elnök fia, a “kis Teodor”, aki malibui luxusvillájáról és sportkocsi gyűjteményéről ismert.

A népszavazás hivatalos eredményére szerdáig várni kell, de az információs miniszter már előrebocsátotta, hogy a lakosság 99 százalékos egyetértés mellett fogadta el az alkotmánymódosítást. Az ország le kíván számolni rossz hírével, miszerint a kontinens egyik legkorruptabb és legtekintélyelvűbb állama lenne.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »