Rajtaütések és gettóturizmus: íme, a nyomornegyedek

Rio de Janiero három nyomornegyedében múlt vasárnap a rendőri erők és a haditengerészet közös akciójában megtisztították a területet a szervezett bűnözés csoportjaitól. A brazil főváros nem sokáig „húzhatja” a nyomornegyedek helyzetének rendezését, hiszen jövőre megrendezésre kerül a Rio+20 Konferencia, emellett a foci vébé és az olimpia miatt is sürgető a város biztonságosabbá tétele.

Rió de Janiero egyik híres-hírhedt nyomornegyedében, a Rocinhaban és két másik favelában alig két óra alatt, egyetlen lövés vagy letartóztatás nélkül a rendfenntartók erők segítségével a rendőrség felszámolta a drogterjesztő csoportokat – tájékoztatott az Infolatam.

A múlt vasárnap lezajlott „villámrajtaütésben” több mint 1 500 egyenruhás vett részt – tengerészgyalogosok, 18 páncélozott jármű és hét helikopter bevetésével. A katonai rendőrség különleges hadműveletekre beosztott elit alakulata (Bope) kezdte az akciót, a haditengerészet páncélozott járműveinek fedezékében áthatoltak azon a kevés barikádon, amelyeket néhány bűnöző emelt menekülése közben. 

A tavaly novemberi rajtaütésen, amely a főváros északi részén fekvő favelák, a Complexo do Alemao ellen irányult, fegyveres összecsapások is történtek, 31-en meghaltak, és gyanúsítottak tucatjait fogták el.

A mostani művelet különösebb incidens nélkül zajlott le, csak egy szökevényt állítottak elő, illetve lefoglaltak 12 puskát, egy lőfegyvert és egy gránátot. 

Nem véletlenül mondják, hogy Rio de Janeiro abszolút az „ellentétek városa”, hiszen pontosan a Rocinha mellett fekszik a város leggazdagabb negyede, a Gavea, amelynek házait és makulátlan kertjeit riasztók és elektromos kerítések védik. 

Rocinha 95 hektáron terül el, lakosságát tekintve 72 458 ember lakja. Jelképpé a Cukorsüveg-hegy lábainál elhelyezkedő színes házai miatt vált. A rendőrség szerint éveken keresztül ez a terület kábítószer-elosztó központként működött. 

Annak ellenére, hogy egy látogatás a Rocinhában nem számít veszélytelen vállalkozásnak, rengeteg utazási iroda csábítja a külföldi turistákat, hogy egy „városi szafari” kirándulás során saját szemükkel vethessék össze a favelában tapasztalható mérhetetlen szegénységet a város többi fényűző kerületének képével.

Ellentmondásos vélemények léteznek ezekről az ún. „gettóturizmusokról”. Sokan úgy vélik, hogy ez egyfajta „bátorságpróba”, az odalátogatók lencsevégre kapják az ottélőket, hogy aztán otthon azzal hencegjenek, merre is jártak. Mások szerint azonban felnyítja az emberek szemét a szegénységre, hiszen a látottak után sokan vállalnak önkéntes munkát vagy hajlamosabbak lesznek az adományozásra.

Rocinha és Vidigal helyzetének rendezése jövőre szerepelt a tervek között, ugyanis 2012 júniusában a brazil főváros ad otthont a fenntartható fejlődéssel foglalkozó Rio+20 Konferenciának, és e két favela mellett fognak elhaladni a több tucat államfőt és külföldi delegációkat szállító konvojok.

A sikeres műveletet követően a riói kormányzó, Sergio Cabral úgy nyilatkozott, hogy az itt élő közösségeket kimentették a kábítószerkereskedők hatalma alól. Hozzátette, jelentős beruházásokat terveznek a favelákban, annak érdekében, hogy az itt élők békében és méltóságban folytathassák életüket. És pontosan ez az, amit a tisztogatási akcióba bevont három favela – Rocinha, Vidigal és Chácara do Céu  – lakossága vár, hogy az utcákon a rendőrség vegye át a fegyveres bandák helyét. 

Szita Zsuzsanna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »