Ingyen telefont kapnak a kirúgott nokiások

Megegyezett a Kolozs megyei Nokia gyár az üzem szakszervezetével a végkielégítések mértékéről. Nyugati mércével megalázó, de ahhoz képest, hogy végkielégítés nem is szerepel a kollektív munkaszerződésben, a szakszervezet meg van elégedve magával.

Megegyezett a Kolozs megyei Nokia gyár az üzem szakszervezetével a végkielégítések mértékéről. Nyugati mércével megalázó, de ahhoz képest, hogy végkielégítés nem is szerepel a kollektív munkaszerződésben, a szakszervezet meg van elégedve magával.

A 20-30 fizetésnek megfelelő végkielégítés helyett csupán három, illetve hét-nyolc havi bérre rúgó kompenzációt kapnak a nemeszsuki Nokia gyár alkalmazottai, jelentette be a Nokia Metal szakszervezet elnöke, Valentin Ilcaş. A zsuki termelést év végén állítják le végleg, és 2200 munkavállalót bocsátanak el.

A németek százszor többet kaptak

Az összeg csupán töredéke annak, amit a németországi Bochumban kirúgott 2300 munkás kapott, miután a gyárat Zsukra költöztették. Ők fejenként átlagosan közel 87 ezer eurós végkielégítésben részesültek.

Hogy a romániai elbocsátottak mégse érezzék annyira megalázva magukat, ingyen telefonnal dobják fel a hangulatukat. Pontosabban egy belépő szintű okostelefonnal szúrja ki a szemüket a finn vállalat, azt kapják emlékbe, amit ők maguk gyártottak a nemeszsuki üzemben. A Fate névre hallgató kütyü 1 GHz-es processzorral működik, 2 GB-os memóriával bír, kényernyője 3,2 hüvelykes. A telefon 160-165 euróba kerül.

Valentin Ilcaş tájékoztatása szerint a végkielégítések mellett juttatnak még ezt-azt az év végéig kirúgott munkásoknak, például 200 lej karácsonyi prémiumot, és egy 500 eurós nettó támogatást azoknak, akik egyéni vállalkozást szeretnének indítani, illetve továbbtanulnának, képeznék magukat. A Nokia a helyi önkormányzattal kötött megállapodások értelmében vállalta továbbá, hogy segít munkát keresni az elbocsátottaknak, ezért november 14-17 között a gyár területén állásbörzét tartanak.

A végkielégítés nagysága

az alkalmazottak régiségétől és beosztásától függ, és 2012 áprilisától folyósítják. Valentin Ilcaş elmondta, minden alkalmazott legkevesebb három havi bérnek megfelelő összeget kap, ehhez hozzájön még annyi fizetés, ahány évet a gyárban dolgozott.

„A legnagyobb régiséggel rendelkezőknek maximum hét-nyolc havi bért juttatnak, tehát azoknak, akik már 2007-től itt dolgoznak”, mondta a szakszervezetis, aki pénteken úgy nyilatkozott, a jelenlegi pénzügyi-gazdasági, valamint a vállalat helyzetét figyelembe véve a maximumot sajtolták ki a Nokiából.

Hogy a megállapodás mennyire nevetséges

a németországi végkielégítések mellett, nem nehéz rájönni. A zsuki gyárban dolgozók átlagfizetése bruttó ezer lej körül mozog. Ha nettó 800 lejjel számolunk, akkor egy egyszerű alkalmazott minimum 2400 lej végkielégítést kap.

A körülbelül 700 lejes telefonnal és a karácsonyi prémiummal együtt 3300 és 7000 lej közötti kompenzációval vigasztalják a kirúgottakat, ami a németországi átlagos 380 ezer lejnek megfelelő végkielégítés mellett nevetséges.

Ennek ellenére a szakszervezet elégedett,

de nem is csoda, hiszen az általuk és a finn mobiltelefongyártó képviselői által februárban aláírt kollektív munkaszerződésben nem szerepel végkielégítés kifizetése az elbocsátott alkalmazottak számára. Vagyis teljes mértékben a Nokia jóindulatától függött, hogy mennyire lesz hálás romániai munkásainak.

Egyes, nevük elhallgatását kérő megyei tanácstagok nemrégiben azt nyilatkozták, egyáltalán nem ismerték a szerződés szövegét, amikor azt megszavazták, így a érdekképviseletet terheli a felelősség a végkielégítések alacsony összege miatt.

Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke azt szerette volna, ha a Nokia minden egyes elbocsátott dolgozónak minimum 60 havi bérnek megfelelő végkielégítést fizet. A megyei tanács ehhez képest visszafogottabb volt, ők 20-30 havi bérrel is beérték volna. A tanács nem kevés pénzt fektetett be a nemeszsuki vállalkozásba, 16 millió eurót költöttek a Nokiára, a kormány pedig nyolcmillió eurót az ipari park infrastruktúrájára.

Manna.ro

Friss hírek