Fukusimai vizet itattak a kormányszóvivővel

Szonoda Jaszuhiro japán kormányszóvivő kedden egy sajtótájékoztató során ivott egy pohárral a megtisztított, fukusimából származó vízből, hogy ezzel bizonyítsa, biztonságos, annak ellenére, hogy azt eredetileg nem emberi fogyasztásra szánták. A hosszú, közel öt órán át tartó tájékoztató során a jelenlévő újságírók többször is kétségeiket fejezték ki a tisztítási mechanizmus hatékonyságát illetően, ezzel „erőszakolva” ki a tisztségviselő tettét. Jaszuhiro, bár idegesnek tűnt, és a keze is remegett, töltött magának az erőműhöz tartozó terület belsejéből, egy radioaktív pocsolyából begyűjtött folyadékból. „A megtisztított víz megivása önmagában még nem jelenti azt, hogy a biztonságossága bizonyított. A mérési adatok nyilvánosságra hozatalára van szükség” – nyilatkozta ezt követően.

A víztisztítással kapcsolatos kérdéskör a fukusimai katasztrófa kapcsán azért áll a figyelem középpontjában, mert a túlhevült reaktorok hűtéséhez több tízezer tonna tengervizet használtak és továbbra is használnak fel. Ez a mennyiség a hőmérsékletcsökkentési folyamat során radioaktívvá válik, mely különleges tárolási és hulladékgazdálkodási kérdéseket vet fel. A tisztítási folyamatot követően a víz, a kormány és a szakemberek elmondása szerint újra emberi felhasználásra alkalmassá válik, melynek keretében főleg öntözésre használják.

A japán vezetés ezen felül más jelét is mutatja annak, hogy egyre bizakodóbban tekint a fukusimai helyzet normalizálódását illetően. A márciusi katasztrófa óta először november 12-én újságírókat engednek be az erőmű körüli területekre. 

Roja Csilla

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »