Tavasszal elkezdődhet további két Ipoly-híd építése

Tavasszal elkezdődhet az Ipolydamásdot és Helembát illetve Vámosmikolát és Ipolypásztót összekötő híd építése.

Az Ister Granum Eurorégió korábban egy határon átívelő együttműködési program keretében nyert anyagi támogatást azoknak a terveknek az elkészítésére, melyek alapján megépülhet az Ipolydamásd és Helemba, Vámosmikola és Ipolypásztó közötti híd és az Ipolysághoz közeli Ipolyvisket Tésával összekötő átkelőhöz vezető út. Az eredeti elképzelések szerint a munkálatok már idén tavasszal elkezdődhettek volna, februárban viszont kiderült, módosítani kell a tervdokumentációt, így az építkezés megkezdésének időpontját későbbre kellett halasztani.

A vízügyi szakemberek javaslatai alapján Helembánál 27 centiméterrel emelték meg az épülő hidat. Az Ipolypásztó és Vámosmikola közé tervezett híd esetében a szakemberek azt kifogásolták, hogy mivel a magyar oldalon rossz a talaj vízáteresztő képessége, magasabb vízállás esetén a szlovák oldal egy részét elöntheti az Ipoly. Az új építési terv e szakmai vélemény figyelembevételével készült el.

A területhasználati tervek engedélyeztetése, az építési engedély beszerzése és a közbeszerzés kiírása után a pozsonyi Új Szó értesülései szerint 2012 tavaszán kezdődhet el az építkezés.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek