Áttörés Szíriában?

A szír vezetés igent mondott az Arab Liga tervére, áll a nemzetközi szervezet szerdai nyilatkozatában. „ A szír kormány beleegyezett az erőszak megfékezésére a polgárok védelmében”, árulta el a katari külügyminiszter, Hamad bin Jasszim a Liga kairói gyűlése után. A közelmúltban több ízben is egyeztetett az arab delegáció a szír vezetőkkel, a szervezet céljai között szerepel egy politikai párbeszéd elindítása az ellenzékkel, valamint a stabilitás és biztonság helyreállítása az országban.

Úgy tűnik, ezúttal több kérdésben is történt előrelépés, a kormány ígéretet tett a külföldi újságírók és az Arab Liga megfigyelőinek beengedésére az országba és mozgásszabadság biztosítására számukra, hogy dokumentálhassák a változásokat. Ez hatalmas mértékben hozzájárulna ahhoz, hogy pontosabb képet alkothassunk a belpolitikai helyzetről, hiszen jelenleg főleg a helyi aktivista csoportok adataira és beszámolóira tudunk támaszkodni. További ígéret érkezett a vezetés részéről a rendkívül fontos politikai párbeszéd kezdeményezéséről két héten belül.

A nyilatkozat ellenére azonban nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy beköszöntött a béke Szíriában, a kormány korábban is tett már gesztusokat a nép felé, viszont az aktivisták szerint ezek mindössze látszatintézkedések voltak és a vezetés csak időt akart nyerni, de nem történtek igazi változások. Egyelőre sajnos ezt a véleményt támasztja alá, hogy a londoni székhelyű Emberi Jogok Megfigyelő Központjának adatai alapján szerdán legalább 21-en vesztették életüket az összecsapások során. Kérdéses, hogy valódi reformok előtt áll-e az ország vagy a vezetés egyetlen célja a hatalom megtartása és a külföldi diplomáciai nyomás enyhítése, továbbá, hogy az Arab Liga fel fog-e lépni keményebben az emberi jogok védelmében.

Horváth Hajnalka

Friss hírek