A magyar elnevezésű iskolák aránya legyen arányos a magyar lakosság számával

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke pénteken, Marosvásárhelyen kijelentette: a városban a magyar elnevezésű iskolák száma „arányos kellene, hogy legyen a magyar lakosság számával”.

Borbély a volt marosvásárhelyi polgármester, Bernády György szobránál tartott koszorúzáson elmondta: „nagyon szomorú”, hogy a városban csak két olyan iskola van, amely magyar személyiség nevét viseli.

Mint mondta, Dorin Florea jelenlegi polgármesternek, aki a kormánypát tagja, meg kellene állapodnia a demokrata-liberális Dumitru Matei főtanfelügyelővel, hogy a 2-es számú iskola Bernády György nevét vegye fel, amelyet a volt polgármester építtetett.

„Nagyon szomorú, hogy Marosvásárhelyen a Bolyain és a Szász Albert iskolán kívül nincs olyan tanoda, ahol magyar nyelven folyna az oktatás, tehát magyar iskola (kizárólag magyar – szerk. megj.). Kérdem én: az a polgármester, aki azt mondja, hogy egyetért a Bernády nevét viselő iskolával, mit tett az elmúlt 12 éven, hogy az az iskola, amelyet Bernády György építtetett, Bernády nevét viselje? Most pedig a főtanfelügyelő a kormánypárt, a Demokrata Liberális Párthoz közel álló személy, a polgármesternek pedig tárgyalnia kellene ezzel a főtanfelügyelővel, hogy Bernády nevét viselje az iskola”, mondta Borbély.

Borbély szerint Marosvásárhelyen a magyar nevű iskolák száma arányos kellene hogy legyen a város magyar lakosságának számával. A 2002-es népszámlálás adatai szerint Marosvásárhelyen 46,73%-os a magyarság aránya.

„Nem két-három magyar iskolának kellene működnie, hanem jóval többnek, a magyar lakosság számarányának megfelelően. Nagyon sok az olyan magyar nemzetiségű történelmi személyiség, akinek nevét viselhetnék az iskolák. Ezért mondom, hogy csak magunkban bízhatunk. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell meggyőznünk azokat a jó érzésű embereket, akik szövetkeznének velünk, hogy szövetkezzenek velünk”, mondta Borbély.

Bernády György, egykori marosvásárhelyi polgármester szobrát megkoszorúzta még Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács elnöke, Vass Levente, egészségügyi minisztériumi tanácsadó, Szabó Árpád, a megyei tanács alelnöke és Csegzi Sándor, RMDSZ-es alpolgármester.

A Borbély által irányított alapítvány október 20-21 között szervezete meg a Bernády napokat, fotókiállítást, ifjúsági vetélkedőket tartanak, kiosztják a Bernády György Emlékplaketteket, pénteken este pedig opera és operettgálát tartanak a kolozsvári magyar operatársulat részvételével.

A Bernády-napokat minden évben ugyanebben az időszakban szervezik meg, mert Bernády György 1938 október 22-én halt meg.

Nyugati Jelen

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »