Kadhafi halála: vizsgálat és reakciók

Továbbra sem lehet pontosan tudni, miként vesztette életét Moammer Kadhafi, bár egyre több videófelvétel és fénykép lát napvilágot a diktátor halála előtti másodpercekről, illetve magáról a holttestről. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa az események feltárása érdekében vizsgálatot kezdeményezett, hiszen, ahogy egy sajtóközleményben közölte: „négy-öt különböző verzió van arról, miként halt meg Kadhafi”. Hasonlóképpen nyilatkozott több emberi jogokkal foglalkozó civil szervezet is.

Közben a világ vezetőinek nagy része véleményt formált a líbiai eseményekről. Ban ki-Mun, az ENSZ főtitkára „történelmi átmenetnek” nevezte az elmúlt napok eseményeit, és arra figyelmeztette a líbiaiakat, hogy kizárólag egységes fellépéssel tudnak demokráciát és békét teremteni az országban. Az Európai Unió nevében  Herman von Rompuy elnök nyilatkozott, aki az elnyomás végének nevezte Kadhafi halálát – hasonló véleményen volt Nicolas Sarkozy francia elnök is. A brit miniszterelnök, David Cameron és a német kancellár, Angela Merkel is arra figyelmeztetett, hogy a demokratikus Líbia kiépítése felé most kell megtenni a legfontosabb lépéseket.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke szerda este beszédet mondott. Ebben azt hangsúlyozta, hogy Moammer Kadhafi rezsimje kegyetlenül elnyomta az emberi jogokat, ártatlanokat tartóztattak le, időnként öltek meg. Méltatta a líbiai nép bátorságát, amellyel sikerült véglegesen pontot tenni az évtizedekig fennálló diktatúra végére. Obama felajánlotta az amerikaiak katonai segítségét is, amennyiben a Nemzeti Átmeneti Tanács (NTC) igényt tart rá.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »