Egy titokzatos al-Kaidás idegen segélyt osztogat Szomáliában

Az elmúlt napokban egy különös idegen látogatott a Mogadishu melletti Ala-yasir menekülttáborba. Az angolt amerikai akcentussal beszélő Abu Abdullah Almuhadzsir állítása szerint az al-Kaida nevében szállít segélyt a szomáliai menekülteknek. Kísérője az al-Shabaab szóvivője, Sheik Ali Mohamud Rage, ami hangsúlyosan a két szervezet közötti kapcsolatot támasztja alá.

A lisztet, rizst, főzőolajat, datolyát, tejet, hidzsrát és Koránt osztogató Almuhadzsir azt állítja, hogy az al-Kaida új vezetőjének, Ayman al-Zawahiri küldötte és az ő nevében hozott üzenetet: „Meg szeretnénk ragadni az alkalmat, hogy bátorítsuk a muszlimokat a világ minden táján, hogy jöjjenek és segítsék szomáliai muszlim testvéreinket!”

Az ENSZ számításai szerint 750 ezer ember éhezik Szomáliában, elsősorban az al-Shabaab által birtokolt területeken. Az Almuhadzsir által osztott étel 4000 embernek elegendő, de sokkal fontosabb a gesztus: ez az al-Kaida első segélyosztása Szomáliában. Az al-Shabaabnak pedig híresen rossz a sajtója segély-ügyben: az országba érkező szállítmányokat rendre megkaparintják, amiket saját ízlésük szerint osztanak tovább, ha egyáltalán továbbosztják.Az amerikai terrorelhárítók ezért úgy vélik, hogy ez az akció az al-Kaida népszerűsítése mellett az al-Shabaab helyzetének javítását is célozzák. Márpedig a szomáliai iszlamistáknak szükségük is van erre, mert az utóbbi időben sok kritika érte őket a sorozatos emberrablások miatt. Éppen ezt megunva a kenyai hadsereg a szomáliai kormánnyal összehangolt hadjáratot indított az al-Shabaab ellen. Ebből a szempontból meg végképp nem elhanyagolható az a tény, hogy Almuhadzsir 12 ezer dollárnyi szomáliai schillinget is hozott Szomáliába, aminek a sorsáról nincs pontos információ.

Egyelőre a szakemberek nem tudják, ki lehet ez a titokzatos idegen. De az biztos, hogy az utóbbi időben egyre több „külföldi” igen magas pozíciókra tett szert az al-Kaidában az elmúlt években. Például Agam Gadahn, aki az al-Kaida angol nyelvű szóvivője lett. Az al-Kaida egyébként már a nigériai Boko Harammal is igyekezett kapcsolatot kiépíteni, és köztudott, hogy más afrikai iszlamista szervezetekkel is kapcsolatban áll.

Weszprémy Gábor

Friss hírek