Elmélyítené kapcsolatát Dél-Korea és Japán

Múltbéli nézeteltéréseiket félretéve Japán és Dél-Korea vezetői a két ország kapcsolatának elmélyítéséről döntöttek. Szerdán Szöulban Noda Josihiko japán miniszterelnök és Li Mjong Bak koreai elnök a két gazdaság összefonódásának előremozdításáról folytatott tárgyalásokat. A terv részét képezi egy kölcsönös valutacsere akció, melynek értéke a bizonytalan világgazdasági helyzet ellenére elérheti a 70 milliárd dollárt (1400 milliárd forint), valamint egy kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás aláírása.

Szöul és Tokió között már 2003 óta voltak próbálkozások egy szabadkereskedelmi megállapodás létrehozására, eddig sikertelenül. A közeledés eddigi legfontosabb gátjának az agrártermékekre kivetett vámok mértéke bizonyult, valamint a koreai fél attól való félelme, hogy a Japánnal fennálló kereskedelmi deficitje tovább nőne. A térségben a két ország számos szempontból egymás jelentős versenytársának számít, mely szintén közre játszhatott a korábbi eredménytelenségben.

Jelenleg azonban úgy tűnik, Noda komolyan elkötelezte magát a kapcsolatok javítására, tekintettel arra, hogy szeptember elejei beiktatását követően ez volt az első komoly kétoldalú tárgyalás, melyen részt vett. Japán szakértők szerint európai mintára, rendszeres találkozók megszervezésére is sor kerülhet a két ország viszonyának folyamatos ápolása érdekében. Ennek szellemében a japán miniszterelnök megújította korábbi meghívását a dél-koreai vezető felé, mely egy év végi látogatásra vonatkozik.

A felek közötti nézeteltérések mélyen a múltban gyökereznek, és egészen a Koreai-félsziget japán megszállására (1910–1945) vezethetőek vissza: az akkori események miatt Dél-Korea lakói máig negatív érzelmekkel viszonyulnak Japán felé. Ennek tudható be, hogy a találkozó sikere és „jövőorientáltsága” ellenére Li elnök külön kiemelte a „múltra való emlékezés” fontosságát, és kérte a japán felet, hogy „próbáljon módot találni az állampolgárok ellenérzéseinek eloszlatására”.

Roja Csilla

Friss hírek