Magyar utcaneveket ragasztottak fel a nagyváradi villamosmegállókban

Az utcák történelmi magyar elnevezéseit tartalmazó matricákat ragasztottak a nagyváradi villamosmegállókban található tájékoztató táblákra az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi szervezetének tagjai. A fiatalok közleményükben azt írják, nem igaz, hogy a Nagyváradi Helyi Közlekedési Vállalat (NHKV) magyar vezérigazgatója, Csuzi István valóban szeretné hivatalosan is a Szent László- templomról elneveztetni a közeli villamosmegállót, mint ahogyan ezt egy korábbi sajtótájékoztatón állította – írja a Krónika.

 „Előkerestük az engedélyezett listát, és azt a felettébb furcsa dolgot tapasztaltuk, hogy arról nemcsak a főterünk magyar neve hiányzik, hanem az kizárólag román nyelvű, egyetlenegy magyar elnevezés sem szerepel benne. Csoda, hogy eltűnt a Szent László tér elnevezés, ha eredetileg sem volt a listán?” – háborognak az EMI-sek.

Megkerestük a problémával Csuzi Istvánt is, aki tőlünk hallott az esetről, mivel tegnap Miskolcon vett részt az elektromos jegyrendszerről szóló konferencián, amelyet a magyarországi várossal közösen pályázott meg az NHKV. „Több mint egy éve tart a huzavona, hogy a templom melletti megállót a templomról nevezzük el. Egy ilyen gerillaakció meglehetősen kontraproduktív lehet egy tárgyaláson alapuló, hivatalos engedélyeztetési folyamatban” – fogalmazott a vezérigazgató.

Csuzi István elmagyarázta: a listán, amelyet a prefektúra már engedélyezett, ám a helyi önkormányzati testületnek még el kell fogadnia, románul szerepel a főtér két villamosmegállója: Biserica Sf. Ladislau, illetve Pasaj Vulturul Negru néven, ám ha elfogadják őket, mindkét helyen magyarul is megjelenik majd a felirat Szent László-templom, illetve Fekete Sas-palotaként.

Krónika.ro

Friss hírek