„Évtizedek óta erre vágytam” – Líbia ünnepel

„Ez egy nagyszerű pillanat. Évtizedek óta erre vágytam” – jelentette ki Mahmúd Sammam, a líbiai Nemzeti Átmeneti Tanács (NTC) információs minisztere, aki hivatalosan is megerősítette, hogy megölték Moammer Kadhafit Szirte városában. Örömét a líbiaiak döntő többsége osztja: a CNN tudósítója szerint például Tripoliban megállt az élet, amikor az autósok értesültek a hírről és dudálással ünnepelték az eseményeket, mások pedig – ég felé fordított fegyverekkel – lövöldözni kezdtek. 

Hasonló hírek érkeztek magából Szirtéből is, ahol hosszú napok óta zajlottak a harcok. Az NTC illetékesei szerint a város ostromának befejezése és Kadhafi halála magának a felkelésnek a végét is jelentheti, ami lehetőséget biztosít az észak-afrikai ország számára, hogy demokratikus útra lépjen.A diktátor halálának körülményei még most sem pontosan ismertek, az első hírek még arról szóltak, hogy Kadhafi csak megsérült, később azonban a líbiai vezetés hivatalosan is bejelentette, hogy menekülés közben lőtték le. A harcok során megölték a titkosszolgálatok korábbi vezetőjét és állítólag Kadhafi egyik fiát is.

A nyugati országok vezetői arra figyelmeztették a líbiaiakat, hogy a munka neheze csak most következik. Olaszország, Franciaország és Anglia vezetői is egy új korszak kezdetéről beszéltek, Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke pedig kijelentette, az események hatására a NATO hadműveletek „hamarosan befejeződnek”.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »