Veszélybe kerülhet a focivébé és az olimpia

Dilma Rousseff kabinetjére ismét – s immár sokadik alkalommal – a korrupció árnyéka vetül, veszélyeztetve ezzel az amúgy sem zökkenőmentesen haladó 2014-es labdarúgó világbajnokság és a 2016-os olimpiai játékok megrendezésének előkészületeit, ugyanis az ellenzék jelenleg az ezekért a sporteseményekért felelős miniszter ellen indítványozott vizsgálatot hivatali visszaélés és közpénzek hűtlen kezelése miatt.

A 2008-as pekingi olimpián három aranyéremmel a huszadik helyen végzett Brazília nem kevesebbet tűzött ki célul, mint hogy a 2016-os Rio de Janiero-i játékok után bekerüljön a világ tíz legnagyobb sporthatalma közé – nyilatkozta a brazil sportminiszter, Orlando Silva. 

„Rio de Janiero-ban minden esélyünk megvan, hogy jó eredményeket érjünk el, hiszen otthon vagyunk, és bár a kvalifikáltak száma nagy, azzal a modellel, amelyet megvalósítani szándékozunk, elérhetjük, hogy az ország a legjobbak között legyen 2016 után” – mondta.

Silva biztos abban, hogy Brazília képes lesz követni az olyan országok, mint Ausztrália vagy Dél-Korea példáját, amelyek az éremtáblán előkelő helyen végeztek, miután olimpiai játékokat rendeztek, illetve mint Spanyolország, amelynek futball-válogatottja a „hazai pálya” előnyeit kiélvezve aranyéremmel zárta az előző foci vb-t.

A brazil modell lényege, hogy a sportolókat ösztöndíjprogramokkal motiválják a jobb eredmények elérésére, illetve pénzjutalommal díjazzák azon atlétákat, akik világbajnokságokon vagy az olimpián dobogóra jutnak. 

Emellett nagyszabású sportlétesítmény-fejlesztéseket terveznek, hogy az iskolákban helyet kapjanak a sportolók képzését szolgáló klubok, illetve azon vállalkozások részére adókedvezményeket helyeztek kilátásba, amelyek támogatják a sportot. 

Például az 518 brazil sportoló 38 százaléka, akik a Pánamerikai Játékokon részt vesznek, a kormánytól közvetlen támogatást kap.

A 2005-ben létrehozott sportösztöndíj  eddig 13 852 kiemelkedő teljesítményt elért profi sportolót támogatott körülbelül 130 millió dollárral az elmúlt hét év alatt. 

A 2016-os riói olimpiai játékok első promóciós videója

A két, hatalmas tömegeket vonzó sporteseményre készülődés közepette azonban újabb korrupciós botrány robbant ki, mégpedig a labdarúgó-világbajnokság lebonyolításáért is felelős sportminiszter körül. A FIFA már kifejezte aggodalmát, hogy az ügy beárnyékolhatja a bajnokságot.

A Veja nevű újság hasábjain pedig az jelent meg, hogy Orlando Silva visszaélt a hivatalával. A vádakat Joăo Dias Ferreira, katonai rendőrségi és miniszteri biztos terjesztette elő, aki szerint a sportminiszter – pártjának néhány tagjával – a  „Második Idő” (Segundo Tempo) civil szervezeten keresztül illegális célokra fordított közpénzeket.

Dias Ferreira kifejtette, hogy azt az összeget, amelyet gyermekek részére sporteszközök és élelmiszerek vásárlására kellett volna költeni, a kommunista párt választási kampányában használták fel. Ferreira olyan részletekbe is belement, hogy milyen körülmények között adta át ő maga a pénzt Silva-nak: egy garázsban, dobozban 50 és 100 reálos címletű bankjegyekben.

Eddig egyes becslések szerint a korrupció következtében körülbelül 40 millió reál (16 millió euró) közpénz lett jogtalanul felhasználva. Az ellenzék, amely máris a sportminiszter távozását követeli, arra hivatkozva, hogy megrendült erkölcsi feddhetetlenségébe vetett hit ahhoz, hogy tovább maradhasson a pozíciójában, hivatalos vizsgálat megindítását sürgeti az illetékes állami szerveknél. Silva felháborodásának adott hangot a vádaskodások nyomán.

Dilma Rousseff elnök helyzete roppant kényes, elképzelhető, hogy immár az ötödik miniszterét lesz kénytelen meneszteni kormányából korrupciós vádak miatt. Ebben az évben már át kellett alakítania a kabinetjét néhány miniszter távozását követően, akik lemondásához szintén hivatali visszaélés és közpénzek jogtalan felhasználása vezetett.

A sportminiszter kulcsszerepet tölt be a 2014-es futball világbajnokság szervezésében, amely előkészületi munkálatainak késedelme miatt már így sem túl idilli Brazília és a FIFA közötti viszony, így ez az újabb botrány nem is jöhetett volna rosszabbkor. 

Jérôme Valcke, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) főtitkára már most figyelmeztette az orosz kormányt, hogy a 2018-as focivébé rendezése során nem szabad elkövetniük azokat a hibákat, amelyeket Brazília.

Szita Zsuzsanna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »