Manipulált népszámlálás: Kelemen korrekciót kér

Emil Boc miniszterelnökhöz fordult tegnap Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, mert három, a magyar közösség számára kiemelten fontos erdélyi nagyvárosban, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Kolozsváron félretájékoztatták a népszámlálási biztosokat.

A statisztikai hivatal helyi kirendeltségein tartott felkészítőkön a számlálóbiztosokat úgy tájékoztatták az akkreditált felkészítők, hogy a nemzetiségről, anyanyelvről és vallásról csak az adatgyűjtéskor jelen lévő személyek nyilatkozhatnak.

E szerint ideiglenesen távol lévő, vagy a kérdezés időpontjában nem otthon tartózkodó (pl. munkában, iskolában, az üzletben lévő) családtagjaink nemzetiségéről nem szolgáltathat adatot a kérdezett. Fennáll a veszély így, hogy a távollévőket román nemzetiségűekként veszik nyilvántartásba, vagy hogy egyáltalán nem rögzítik a nemzeti hovatartozását. Kelemen Hunor Emil Boc közbenjárását kérte a súlyos tévedés korrekciója érdekében.

Eközben az RMDSZ népszámlálási karavánja a hatékony felkészülés érdekében a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) szórványkaravánjával együtt a következő napokban is folytatja tájékoztató kampányát. Erdély különböző településein Kovács Péter főtitkár, Horváth Anna, Bodor László, Magyari Tivadar és Székely István főtitkárhelyettesek is segítik az önkéntesek munkáját.

A lakossági fórumokon a szakértők válaszolnak a helyiek kérdéseire, és tisztáznak minden, az adatgyűjtéssel kapcsolatos technikai felvetést. Akik a rendezvényeken nem tudnak részt venni, azok a Nepszamlalas.ro internetes oldalon tájékozódhatnak.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »