Mélyponton a bukaresti tőzsde

A Bukaresti Értéktőzsde (BVB) aktív befektetőinek száma 2005 óta nem állt a jelenlegihez hasonló alacsony szinten, a kormányzati döntések és a válság miatt a piac 13 ezer befektetőt veszített – derült ki a Ziarul Financiar gazdasági és pénzügyi napilap tegnapi elemzéséből.

Ez év szeptemberében a részvényeket vásárló beruházók száma csupán 2800 volt, annak ellenére hogy a 2011-es korrekciók közel sem voltak annyira súlyosak, mint 2008-ban, amikor a mutatók több mint 75 százalékot zuhantak. Valentin Ionescu, a BVB elnöke úgy véli: elsősorban a tavalyi adónövekedésnek és a befektetők tevékenységét megnehezítő kormányhatározatoknak, valamint a napirenden lévő nemzetközi negatív előrejelzéseknek tulajdonítható a jelenlegi helyzet.

„2007-ben, amikor a piac maximális értéket mutatott, 20 ezer beruházót jegyzett a tőzsde. A befektetők többsége a Lehman Brothers-csőd következtében lépett ki, tavaly azonban két olyan kormányhatározat is született, amely kellemetlen helyzetbe hozta az illetékeseket. A befektetőket egyrészt kötelezték arra, hogy évente négyszer jelentést tegyenek az Adó- és Pénzügyi Hatóságnak (ANAF), másrészt a tőzsdei bevétel utáni egyszázalékos adó 16 százalékra nőtt” – részletezte Valentin Ionescu. Hozzátette: mindezek mellett nem szabad megfeledkezni az áfa 25 százalékra történő emeléséről, valamint a közalkalmazottak jövedelmének 25 százalékos csökkentéséről sem. „Ilyen körülmények között lehetetlen volt növelni a BVB aktív befektetőinek arányát” – szögezte le a pénzpiaci szakember.

A Ziarul Financiar adatai szerint szeptemberben a romániai befektetők 47 millió eurós eladási, illetve 41,5 millió eurós vásárlási tranzakciót bonyolítottak le, ez körülbelül fele az előző havi értékeknek. A piac szeptemberben összesen 178 millió eurós ügyletet jegyzett, egyharmaddal kevesebbet, mint augusztusban, azonban kétszer többet 2010 kilencedik hónapjához mérten. A növekedés kizárólag a kárpótlási alap tőzsdére vitelének köszönhető, amely a kiskereskedelmi egységekkel szemben elsősorban az intézményi befektetők körében népszerű.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »