Kevesebb politikust szeretne az RMDSZ

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt mondja, a szövetség azt javasolta a koalíciónak, csökkentsék a szenátorok számát, megyénként kettő, fővárosi kerületenként pedig egy-egy hely legyen és így a szenátus tagjainak száma száznál kevesebbre csökkenjen.

Kelemen Hunor pénteken egy sajtótájékoztatón mondta el, hogyha a koalíció a választások összevonásáról dönt jövő évben ezt egy a parlamenti választások lebonyolítását szabályozó jogszabálynak is kísérnie kell, tájékoztatott a MEDIAFAX tudósítója.

„A koalícióban tárgyaltunk a választási rendszerről és örvendek, hogy a PDL és az UNPR egyetértenek az arányosság elvével. Ha ezt mindenki elfogadja, meglátjuk, mi lesz a konkrét megoldási javaslat, de meggyőződésem, hogy megtaláljuk a módját, hogy az arányos rendszer működjék és minden szavazat mandátummá alakuljon, egyetlen polgár, egyetlen voksa se vesszen el. Mi a vegyes rendszert támogatjuk, amely biztosítja az arányosságot és kiegyensúlyozottságot és a szavazatok mandátummá alakulását.

A vegyes rendszer szerint a mandátumok 50-60 százalékát egyéni körzetekben nyerik el, a többit pedig egy országos listán. Az országos listán csak olyan jelölteket javasolunk, akik az egyéni körzetekben is jelentkeztek. Ez egy lépés a mindeki által elfogadhatónak ítélt megoldás felé. Javasoltunk még egy változást a szenátus esetében, csökkentenénk a szenátorok számát, megyénként kettő, fővárosi kerületenként pedig egy-egy hely lenne és így a szenátus tagsága száznál kevesebb lehetne, mindez jövőbe mutató elképzelésként. A szenátus esetében elfogadhatónak tartjuk az egyéni körzetes szavazást , országos lista nélkül”, magyarázta Kelemen Hunor.

Kifejtette, az RMDSZ azt javasolja, a képviselőház esetében maradjon meg a jelenlegi számú mandátum és vegyes rendszerrel válasszák meg őket.A szövetségi elnök kifejtette, nem hiszi, hogy 10-12 napon belül döntés születik az eljövendő szavazási rendszerről, de mint mondotta reméli, október végéig meghozzák azt, hogy “lehetőség legyen november-decemberben előkészíteni a szükséges törvénykezést is”.

„A választások összevonásával egy időben újra kell gondolni a választási rendszert is”, mondotta az RMDSZ elnöke. A parlament két házának hatásköréről Kelemen Hunor kifejtette, ezeket szét kell választani, ám az csak az alkotmánymódosításával lehetséges.

Az RMDSZ elnöke azt is elmondta, a koalícióban nem volt szó a választási küszöbről és hangsúlyozta, a „szövetség semmilyen javaslatot nem fogalmazott meg annak csökkentéséről”.

Nyugati Jelen

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Piaci körkép: megvédte kulcstámaszát a DAX

Magasabban forognak az európai részvénypiacok, a német DE30 például teljesen vissza tudott kapaszkodni a Powell tegnapi megjegyzése utáni ijedtségből, miszerint az infláció jellemzésére a továbbiakban már nem használják az "átmeneti" szót és gyorsíthatnak a kötvényvásárlások kivezetésén.

Read More »

Leave a Reply