Az államnyelvről is szavaznának Slotáék

A Szlovák Nemzeti Párt elnöksége közleményt adott ki a parlamenti választások meghirdetésére való tekintettel. Slota pártja úgy véli, az előrehozott parlamenti választásokkal párhuzamosan kellene megtartani a szlovák nyelvről, mint egyedüli hivatalos kommunikációs eszközről kezdeményezett népszavazást.

Az SNS elnöksége üdvözli a kormánykoalíció bukását, valamint felhívja a jövőbeni kabinatet arra, hogy utasítsa el a Brüsszeli „euróbürokrácia” beleszólását a döntéshozatalba. A nacionalisták egy hivatalnoki kormány megalakulását támogatják, az elnökség pedig megpróbálja az idő előtti választás időpontját összekötni a szlovák nyelv egyedüli használatáról szóló népszavazással. A párt aktivistái ebben az ügyben még gyűjtik az aláírásokat, jelenleg 248-250 ezer szignójuk van, az év végére pedig megcélozzák a 400 ezres határt- olvashatjuk a bumm.sk-n.

Az SNS ugyanakkor nem támogatja a Szabadság és Szolidaritást abban, hogy a párt az Alkotmánybíróságon támadhassa meg az eurósánc megszavazását. „A Szlovák Nemzeti Párt elutasítja a mechanizmust, nem akar idegenek finanszírozásában szerepet vállalni. Nem fogjuk viszont egy olyan párt hátát sem fedezni, amelyik egy marketinges ügynökségként működik és csak az üzlet céljából lépett be a politikába” – jelentette ki Ján Slota.

A kormányválsággal kapcsolatban a SNS úgy véli, a bukott kormány helyett az előrehozott választások utáni kormányalakításig egy hivatalnoki kormánynak kellene vezetnie az országot.Egy felhívást is megfogalmaztak Szlovákia „ideiglenes vezetésének”, tegyenek meg mindent azért, hogy az Európai Unió intézményeiben ne szüntessék meg az egyes tagországok vétójogát. A SNS szerint a brüsszeli eurobürokraták az egyes tagországok szuverenitását kockáztatják- írja a felvidek.ma.

bumm.sk/ felvidék.ma

Friss hírek