Bukarest támogatja az unió „nyitott kapuk politikáját”

A román külügyminisztérium üdvözölte pénteken az Európai Bizottságnak (EB) azt a jelentéscsomagját, amely az európai uniós tagjelölt – vagy az arra a státusra pályázó – államokat értékelte, és leszögezte, hogy Bukarest támogatja az unió „nyitott kapuk politikáját”.

A román külügyi tárca pénteki közleménye úgy fogalmaz: Románia továbbra is az Európai Unió „nyitott kapuk politikáját” támogatja valamennyi olyan állam érdekében, amely vállalja a csatlakozási feltételek teljesítését.

A dokumentum szerint Románia szemszögéből üdvözlendő, hogy a jelentéscsomag megerősíti az EU-nak a bővítés melletti elkötelezettségét, a változó geopolitikai és gazdasági viszonyok közepette is. Rámutatott: ezek a változó viszonyok szükségessé teszik, hogy Délkelet-Európában létrejöjjön a demokrácia és a stabilitás pólusa, amely illeszkedne az EU bővítési folyamatába.

A román külügyminisztérium egyetért a legfőbb uniós végrehajtó szervnek azzal az értékelésével, hogy Horvátország csatlakozása fontos lépés lesz abban a történelmi vállalkozásban, amely a Nyugat-Balkán EU-integrációját tűzte ki célul.

A román külügyi tárca üdvözölte a jelentéscsomagban megfogalmazott javaslatokat, amelyek révén az idei bővítési terv „sokkal ambiciózusabb”, mint az előző évek hasonló dokumentumai, és lehetővé teszi az unió bővítésének folytatását.

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben tette közzé értékelését azokról az országokról, amelyek vagy már tagjelöltek, vagy erre a státusra pályáznak. Az EB tagjelölti státust javasolt Szerbiának.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »