Még idén felszabdalná az országot a román miniszterelnök

Traian Igaş belügyminiszter Románia területi adminisztratív újrafelosztása mellett kardoskodik. Még az idén, lehetőleg most. Hogy időben fel lehessen készülni a következő évi választásokra.

A belügyminiszter pénteken tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nagyobb megértést vár az RMDSZ-től.

„Az ország területi-adminisztratív felosztásának meg kell történnie, ha modernizálni akarjuk Romániát, most, ebben az évben kel megtörténnie. Megvan a lehetőségünk arra, hogy újravarrjuk az összes struktúrát, és téglánként újraépítsünk minden részletet. Képesek vagyunk arra, hogy ezt megtegyük a közeljövőben. Fel vagyok készülve arra, hogy vállunkra vegyük a problémát, és megoldjuk” – nyilatkozta  Igaş.

A belügyminiszter azzal érvelt, hogy a megyei tanácsosoknak fel kell tudniuk készülni a következő mandátumukra.

A PDL 400 tagja vett ma részt Emil Boc miniszterelnökkel az élenSzebenben a párt A közigazgarásért, a közrendért, a nemzeti biztonságért, a helyi és regionális fejlődésért nemzeti bizottság nevű intézményének az alapító gyűlésén.

A területi-adminisztratív újrafelosztás kérdését eddig nem vesézték ki a koalícióban. Az RMDSZ határozottan állítja, hogy a 2012-es választásokig nem fog megtörténni, legalábbis nem az együttműködésükkel. A PDL vezetői azonban politikai prioritásként tartják számon az ügyet.A Gândul napilap szerint a PDL-nél előkészületben van az utolsó kompromisszumos ajánlat, mely az 1960-68. közötti tartományi felosztást veszi alapul. Ebben sem lenne Székelyföld egységes struktúra, Hargita megye déli és Maros megye Keleti része egy régióhoz tartozna, Kovászna megyét azonban Brassóhoz sorolnák.

Kelemen Hunor pénteki sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, erről az újrafelosztási javaslatról csupán a sajtóból értesült, a koalícióban még nem esett szó róla. Kelemen Hunor attól tart egyébként, hogy közigazgatási káosz alakul ki, ha a választásokig hátralevő fél-egy éven belül érvénybe kell léptetni az új rendszert.

manna.ro

Friss hírek