Újabb korrupciós botrány Ugandában

Az ugandai parlament korrupciós vádak miatt blokkolta az ország olajkereskedelmi ügyleteit, ami azt jelenti, hogy amíg el nem fogadják az új „benzintörvényt”, a kormány semmilyen szerződést nem köthet az energiaszektorban. Gerald Karuhanga képviselő szerint egy brit olajtársaság jelentősen megvesztegette a döntéshozókat, így számára nagyon előnyös szerződéseket tudott kötni Ugandával. A cég tagadja a vádakat és hajlandó tisztázni magát a törvényhozás előtt.

Két jelenlegi és egy volt kormánytag is érintett az ügyben, a legsúlyosabb vádak Hilary Onek ex-energiaügyi minisztert terhelik, aki állítólag 17 millió eurót (közel 5 milliárd forint) fogadott el a brit olajóriástól.

Az újabb korrupciós botrány nagyon érzékenyen érinti Yoweri Museveni elnök hatalmát, ugyanis egyre világosabb, hogy az államfő már nem tudja kezében tartani a törvényhozást. Az egész országban növekszik a rendszerrel szemben érzett ellenszenv, főleg a folyton emelkedő megélhetési költségek miatt. A vesztegetési botrányok pedig csak tovább növelik a feszültséget. Museveni nemrégiben kijelentette, hogy nem tűr meg az arab tavaszhoz hasonló lázongást Ugandában.

A Transparency International szerint Uganda a világ egyik legkorruptabb országa, amit jól mutat az is, hogy az olajbotrány mellett több más ügyben is indultak vizsgálatok a kormány ellen vesztegetések gyanúja miatt.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek