A válság a görögök egészségére is hatással van

Riasztó mértékben nőtt a HIV-fertőzöttek, az öngyilkosságok, a gyilkosságok és a rablások száma is az elmúlt években Görögországban. Egy brit orvosi lap tanulmánya szerint a görögök egészségi állapotának romlása szorosan összefügg az országot sújtó gazdasági válsággal és a megszorításokkal. A kisegítő csomag következő részletének átutalása előtt azonban újabb és még átfogóbb reformokra van szükség.

A The Lancet nevű brit orvosi lap görög kormányzati, európai uniós és más adatok felhasználásával készült, hétfőn megjelent tanulmánya szerint az elmúlt években riasztó mértékben romlott a görögök egészségi állapota – számolt be az AP-re hivatkozva az ekathimerini.com. Az egészségügyi adatokhoz nehezebb volt hozzáférnie a szerzőknek, mint a gazdaságról szóló információkhoz, amelyek rendszerint azonnal rendelkezésre álltak. A tanulmány készítői a 2007-es adatsorokat választották a válság előtti kiindulási pontnak, s ehhez hasonlították a későbbi évek adatait.

Az eredmények alapján megnőtt a HIV-fertőzés és egyéb szexuális úton terjedő betegségek kockázata. 2010 második felében megugrott a HIV-betegek száma, és idén újabb, 52 százalékos emelkedést jósolnak a szakértők, így a HIV-pozitívak száma várhatóan a kilencszázat is meghaladja majd az év végére. A növekedés fele az intravénás kábítószerhasználók közötti fertőzésnek tudható be, de a betegség szexuális úton való terjedése is jellemző.

A tanulmány egyik társszerzője, Alexander Kentikelenis szerint, aki a Cambridgei Egyetem szociológia szakos PhD-hallgatója, a válság közvetlenül kapcsolódik a fenti problémákhoz. Úgy gondolja, mivel az intravénás kábítószerhasználók nem tudnak alkalmi munkát vállalni és segélyekhez sem jutnak, sőt a szüleiktől sem kapnak pénzt, sokan a prostitúciót tartják egyetlen lehetőségüknek, hogy pénzhez jussanak, amiből drogot vehetnek. A heroinhasználók aránya is emelkedett, ráadásul a költségvetési megszorítások miatt megszűntek olyan programok, amelyek az utcán élőket segítették.

A tanulmány által felhasznált nem hivatalos adatok szerint 2010-ben huszonöt százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma az előző évhez képest, míg 2011 első felében negyven százalékkal 2010 ugyenez periódusához képest. A gyilkosságok és a lopások száma megduplázódott 2007 és 2009 között, míg azoknak az aránya, akik kaphatnak táppénzt, ugyanebben az időszakban negyven százalékkal csökkent, vélhetően a költségvetési megszorítások miatt. Az alkoholfogyasztás azonban csökkent, és az alkoholos befolyásoltság alatt okozott közlekedési balesetek is ritkultak.

A The Washington Post mindeközben arra is felhívta a figyelmet, hogy a mélyen eladósodott Görögország haladását felügyelő nemzetközi csoport egyik vezetője elmondta: a görög kormánynak még átfogóbb reformokat kell bevezetnie ahhoz, hogy megkaphassa a kisegítő csomag következő részletét. Kentikelenis, noha munkatársaival az „Egy görög tragédia előjelei” alcímet adta a tanulmánynak, mindezek bellenére bizakodó, szerinte ugyanis „van lehetőség állami beavatkozásra, ami javítani fog a helyzeten. A helyzet, szerintünk, még visszafordítható.”

Farkas Enikő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »