Guatemala: „drogkárhozatra” ítélve

A Magyarországnál nem sokkal nagyobb Guatemala ideális célpontja a drogkereskedőknek. Földrajzi adottságának és gyenge jogállamiságának köszönhetően a drogszállítmányok szabadon haladnak át az országon. Emellett a helyi bűnszervezetek mellett a Mexikóból részben kiszorult Los Zetas is rettegésben tartja az elszegényedett, alulfoglalkoztatott lakosságot. A novemberi választásokon győztes új kormánynak számos megoldandó helyzettel kell majd szembenéznie, bár azért pozitív változások is mutatkoznak.

Guatemala földrajzi elhelyezkedése miatt – „félúton” Kolumbia és az Egyesült Államok között -, a illegális drogcsempészet egyik legforgalmasabb csomópontja. A kokain innen indul útjára levegőben, vízen és szárazföldön Mexikón keresztül az USA-ba. Az ország klímája ideális a máktermesztéshez, emellett fegyverekben sem szűkölködik, köszönhetően az engedékeny fegyverviselési törvényeknek és a fegyvercsempészet nagy hagyományainak. Az elszegényedett, alulfoglalkoztatott lakosság pedig kiváló forrása a bűnözésnek – áll az International Crisis Group (ICG) Guatemaláról készült jelentésében, mely szerint a helyzet tarthatatlanná vált.


A novemberi elnökválasztás győztese nem lesz könnyű helyzetben. Amellett, hogy szembe kell néznie a társadalmi és a gazdasági egyenlőtlenségekkel, meg kell küzdenie a drogkereskedelem szülte erőszakkal és korrupcióval is. Kulcsfontosságú szerep jut a nemzetközi közösségek támogatásának, hogy ezek a változások ne sodorják el a demokrácia intézményeit és megóvják az országot a politikai erőszak és a katonai uralom fenyegető rémétől.

Miért pont Guatemala?

Az ICG szakértői szerint a közép-amerikai országban tapasztalható erőszak és a virágzó kábítószer-kereskedelem a következő három alappilléren nyugszik:

  1. A nemzetközi drogkereskedelmi szervezetek jelenléte – különösen a Los Zetas -, amelyek kiszorultak Mexikóból Felipe Calderón elnök 2006 óta folytatott erőteljes drogellenes kampányának köszönhetően.
  2. Földrajzilag stratégiai pont, a közép-amerikai háromszög északi csúcsán helyezkedik el, amely az Egyesült Államokat megcélzó drogkereskedelem szempontjából az átszállítás, tárolás és feldolgozás platformjává teszi az országot.
  3. Guatemalában viszonylag könnyű az illegális üzletelés. A jogállam nagyon gyenge lábakon áll, a rendőrség  javarészt korrupt, az emberek nem bíznak az intézményekben, tehát droggal kereskedni viszonylag egyszerű és kockázatmentes. Az enyhe szabályozás következtében a fegyvertartás aránya itt a legmagasabb egész Latin-Amerikában.

Évtizedeken át Guatemala élen járt az emberi jogok megsértésében. A 36 évig elhúzódó polgárháború alatt, amelynek egy 1996-os békemegállapodás vetett véget, fegyveres erők disszidenseket gyilkoltak, falvakat romboltak le, ahol azt gondolták, gerillákat rejtegetnek.

Ahogy Guatemala kezdett kilábalni az évekig tartó politikai erőszakból, a Kolumbiából Mexikóba tartó drogkereskedelem vette át az irányítást. A mexikói elnök, Felipe Calderon drogpolitikája következtében 2006 után a kereskedők növelték a Közép-Amerikába tartó szállítmányok mennyiségét, amelyet észak felé a szárazföldön keresztül mozgattak.

A drogok Közép-Amerikán keresztüli szállítása megnövelte az illegális tevékenységek számát. Az erőszak különösen a tengerparti és a határ menti vidékeken mutatott nagyobb intenzitást, ahol a kereskedők és a bandák kiterjesztették tevékenységüket a kábítószer helyi terítésével, prostitúcióval, zsarolással és emberrablással.

A Zetas borzalmai Guatemalában

A támadások elkövetői az a legveszélyesebbnek számító és a legtöbbet a címlapokon szereplő mexikói banda, a Los Zetas, amelynek fő „specialitása”, hogy lefejezi és feldarabolja áldozatait, a még nagyobb félelemkeltés érdekében. A mexikói szervezet helyi „leányvállalata” nem pusztán csak kereskedelemmel foglalkozik, egy maffiához hasonlatos tevékenységük széles palettáján a gyilkosságtól a prostitución át az emberkereskedelemig megtalálható minden.

A legvéresebb mészárlás Guatemala északi részén történt idén májusban: 27 farmer, köztük két nő és három fiatalkorú holttestét találták meg egy legelőn. Az egyetlen túlélő – aki halottnak tettette magát, így sikerült aztán elbújnia – arról számolt be, hogy a támadók egyesével ölték meg a munkásokat. Egy üzenetet hagytak hátra a földtulajdonos vérével felírva a ház falára: „Mi a helyzet, Otto Salguero? Meg foglak találni és te is így jársz majd”. 

A kormány gyorsan cselekedett, csapatokat küldött a tartományba, statáriumot rendelt el, a hadsereg vette át az irányítást, fegyvereket koboztak el, korlátozták a gyülekezési és a mozgási szabadságot. Hamarosan ráleltek egy táborra, ahol járműveket és fegyvereket találtak, amelyet azok a Zetas tagok használhattak, akiknek feltételezhetően köze volt a Los Cocos-ban történt mészárláshoz. 

Szeptemberben 65 Zeta-tagot vettek őrizetbe több farm elleni merénylettel gyanúsítva. A tömeggyilkosságok szemtanúi minden esetben arról számoltak be, hogy a támadók módszeresen dolgoztak, megkínozták és azután ölték meg az áldozataikat. 

Guatemala jövője

Mutatkoznak azért jelei a fejlődésnek is. A Főügyészség vizsgálja a régmúltban történt és eddig elakadt emberi jogi visszaélések ügyét, miközben küzd a napjainkra jellemző szervezett bűnözés ellen. Az ENSZ egyedülálló kezdeményezéseként létrejött Guatemalai Nemzetközi Büntetlenség-elleni Bizottság (CICIG) és a guatemalai kormány vizsgálják a nagy horderejű ügyeket. 

Az ICG jelentése szerint ahhoz, hogy véget vessenek a droghálózatok és egyéb illegális szervezetek tevékenységének, széles körű együttműködésre és a fenntartható fejlődés érdekében sürgős reformintézkedésekre van szükség: 

  • Az új elnöknek támogatnia kell a főügyész munkáját.
  • A politikai és a gazdasági vezetőknek együtt kell dolgozniuk az állami bevételek növelésén a bűnözés-elleni küzdelem és a szociális programok végrehajtása érdekében, illetve olyan korrupció-ellenes intézkedéseket kell megalkotni, amelyek elősegítik a közpénzek felhasználásának átláthatóságát.
  • A regionális vezetőknek hatékonyabbá kell tenniük az együttműködést az illegális kábítószer szállítmányok lefoglalása érdekében, és szakítani kell az olyan transznacionális bűnözői csoportokkal, mint a Közép-Amerikai Integrációs Rendszer.
  • Az Egyesült Államoknak és más érintett országoknak – saját nemzeti érdekük figyelembe vételével – arányos pénzügyi támogatást kell nyújtaniuk, hogy megállítsák a drogkereskedelmet. A cél nemcsak a kereskedők elfogása, hanem egy erős, demokratikus és hiteles szervezet létrehozása is.
  • A nemzetközi vezetőknek párbeszédet kell folytatniuk a kábítószer-ellenes politikákról, amely mind az előállítás, mind a fogyasztás ellen irányul.

Szita Zsuzsanna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »