Megtiltották a rózsafüzér viseletét egy amerikai iskolában

Tilos a rózsafüzér viselete egy Nebraska állambeli iskolában, miután egy helyi banda tagjai állítólag hasonló jelképeket hordanak. A döntés ellen a katolikus egyház és civil szervezetek is tiltakoznak.

Egy hatodik osztályos lánynak megtiltották, hogy nyakláncán keresztet hordjon a Nebraska állambeli Ohama városában- számolt be a CNN a KETV nyomán. Az iskola indoklása szerint a rózsafüzér helyi bandák szimbóluma lett, ezért annak nincs helye iskolában.

Az érintett Elizabeth Carey elmondta, hogy a rózsafüzér a vallási meggyőződését szimbolizálja, de a Fremont Állami Iskola kitart álláspontja mellett és az öltözködési protokoll megsértésének tartják. „A nyakláncomon, a karkötőmön is keresztet hordok. Ilyenkor arra gondolok, hogyan halt meg Jézus a kereszten és hogy mindent feladott értünk”- mondta Elizabeth a KETV-nek.

Az iskolai főfelügyelő Steve Sexton szerint az ügy a gyerekek biztonságának megóvásáról és nem a vallásról szól. „Egy helyi gengszterbanda aktivitása folyamatosan növekszik a környéken és olyan információk birtokába jutottunk, amelyek arra utalnak,hogy a banda jelképe egy ehhez hasonló kereszt lett”-mondta Sexton a KETV-nek, majd hozzátette, hogy „vannak akik ebből az egész ügyből vallási kérdést akarnak csinálni, pedig nekünk csak egyetlen célunk, hogy diákjaink biztonságos környezetben éljenek”.

Omaha város katolikus érseke csalódottságát fejezte ki az iskola döntésével kapcsolatban. „Nem gondolom, hogy a keresztényeknek fel kellene adniuk azt a szimbólumot, amely a  Krisztus iránti szeretetüket jelképezi. Azért, mert néhányan nem a hit céljából használnak különféle jelképeket, a keresztényeket nem lehet ilyen módon büntetni.”-mondta az Joseph Taphorn érsek.

Az amerikai American Civil Liberties Union, röviden ACLU (a magyar Társaság a Szabadságjogokért amerikai megfelelője) máris felemelte szavát a kérdésben. „Megértjük a komoly aggodalmakat az iskolai bandákat illetően. Azonban azt is látnunk kell, hogy a Fremont Állami Iskolának először bizonyítania kellene, hogy konkrét kapcsolat van a banda és a lány között, mielőtt ilyen módon megsértik a szólás- és vallásszabadságot.”-mondta Amy Miller az ACLU jogi igazgatója.

„Elfogadjuk az ACLU álláspontját, de egy évvel ezelőtt azt az információt kaptuk, hogy a rózsafüzér bandához való tartozást szimbolizál.”-válaszolt Steve Sexton a bírálatokra és hozzátette, hogy a döntést az iskola ügyvédekkel való konzultációt követően hozta meg.    

Bakos Dániel /CNN

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »