Régiók: RMDSZ nélkül nincs átszervezés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) beleegyezése nélkül nem hajthatja végre a legnagyobb kormánypárt, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) Románia területi-közigazgatási átszervezését – véli Theodor Stolojan PD-L-s EP-képviselő.

“RMDSZ nélkül nem lehetséges. A dolog egyszerű: vagy találunk egy megoldást, vagy mozgásképtelenek vagyunk. Várjuk, hogy jobb idők jöjjenek” – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek a politikus.

Monica Macovei PD-L-s EP-képviselő korábban azt állította, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentése – miszerint 2012 előtt nem lesz közigazgatási átszervezés, “vagy ha igen, akkor az RMDSZ nélkül” – nem más, mint “politikai zsarolásra való kísérlet”.

Kelemen Hunor október 6-án fejtette ki véleményét az ország területi-közigazgatási átalakításáról. Szerinte hiba volna a megyék nagymegyékké történő átalakítása, és az RMDSZ nem fog hozzájárulni, hogy idén elkezdjék az átalakításokat.

“Az európai alapok lehívása gyenge érv: nem a jelenlegi megyék, nem a megyei közigazgatás aktuális problémái miatt nem hívtunk le alapokat, vagy csak nagyon keveset. Az én javaslatom az, hogy vitázzunk erről, készítsük elő a jogszabályokat, de a döntést csak a választások után hozzuk meg, ugyanis ha sikerül megegyeznünk valamiről, azt nem lesz időnk gyakorlatba ültetni, és ezzel hatalmas adminisztratív káoszt idéznénk elő, amire a lakosságnak semmi szüksége” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Kitekintő / Manna.ro

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »