Székely szavazatokat halászik a fejlesztési miniszter

A múlt hét második felében érdekes látogatást tett a Székelyföldön Elena Udrea fejlesztési miniszter. A korábbi útjaihoz hasonlóan több fejlesztési szerződést írt alá helyi vezetőkkel, ám most mintha már nemcsak emiatt jött a székelyek közé. A tárcavezető üzenetéiből előbukkant az a vágy is, hogy szavazatokat szerezzen saját alakulata, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) számára.

Lehet jó megoldás lenne, ha a Székelyföldön jelöltetném magam” – ezzel a kijelentéssel hívta fel magára a figyelmet a román kormány szőke üdvöskéje múlt csütörtökön. A Csíkszeredában elhangzott felvetését utólag viccnek nevezete, és úgy nyilatkozott, a helyi vezetők kiváló munkáját szerette volna ezzel elismerni. Személyes blogján azt is elárulta, szisztematikusan használta a Székelyföld megnevezést, hogy eloszlassa a román politikum névvel kapcsolatos komplexusait.

A Transindex beszámol arról, hogy a miniszter asszony útba ejtette Borszéket, Maroshévízt és Csíkszeredát is, minhárom helyszínen értékes támogatási szerződéseket írt alá az önkormányzatok vezetőivel. Elena Udrea és Borboly Csaba, Hargita megyei tanácselnök aláírták a Virtuális barangolás történelmi emlékhelyeken című, illetve a csíkszeredai Régizene Fesztivál népszerűsítéséről szóló projekt finanszírozási szerződését. A fejlesztési és turisztikai minisztérium a két projektbe együttvéve közel egymillió lejjel (kb. 64 millió forinttal) száll be. A szerződő felek kölcsönösen magasztalták egymást, a csíki elöljárók a tárcavezető asszony segítőkészségét és támogatását köszönték, Udrea pedig értékelte a helyiek lelkes és odaadó munkáját.

Pénteken Csíkból Háromszékbe utazott, ahol hasonló jellegű találkozókon vett részt – tudósítottqa a Székelyhon.ro portál. Jelentős összeget ígért a sepsiszentgyörgyi megyei kórház felújítására, és jó szokásához híven méltatta a térség turisztikai potenciálját, hangsúlyozta gyógyfürdők fejlesztésének fontosságát. A helyi vezetők itt sem fukarkodtak a miniszter asszony kényeztetésével.

A román kormány egyik legbefolyásosabb tagjaként és Traian Băsescu államfő bizalmi embere ként Udrea már mandátuma elejétől különleges figyelmet szentelt a Székelyföldnek. Csak Hargita megyében a jelen pillanatban 400 millió lej (25 milliárd forint) értékű projektek vannak folyamatban a fejlesztési minisztérium támogatásával. Bár nyilvánvaló volt, hogy Udrea imázsépítésre is használja kirándulásait, ám eddig soha nem volt ennyire egyértelmű, hogy a magyar szavazatok is érdeklik.

Blogján megjelent elemzésében úgy látja, hogy az elmúlt két évtizedben a román politikum szándékosan ignorálta a térséget, szándékosan nem fektetett ide be. Véleménye szerint ez azért van, mert mind a román, mind pedig a magyar politikusok a nacionalista feszültségek fenntartásában érdekeltek. Az itt élőknek azonban ugyanolyan szükségletei és elvárásai vannak, mint az ország többi állampolgárának, és erre kellene figyelni. A kampánytartalom ezen a ponton kezdődik, Udrea ugyanis hangsúlyozza, hogy mind pártja, mind pedig Băsescu elnök változtatott az elmúlt idők gyakorlatán, és megkísérelte felzárkóztatni a régiót, jólétet és békét hozva az itt lakóknak.

Az elmúlt húsz évben politikai szokássá vált, hogy a román pártok nem szólnak egyenesen a magyar szavazókhoz, e szegmens fölötti politikai monopóliumot meghagyják a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ). Korábban Traian Băsescu már próbálkozott azzal, hogy közvetítés nélkül szóljon a székelyekhez, a 2009-es elnökválasztási kampány során ez relatíve sikeres volt, hiszen azok jelentős része rászavazott, az RMDSZ hivatalos álláspontjával szembemenve. Úgy tűnik, hogy politikai mesteréhez hasonlóan Elena Udrea is ezzel próbálkozik, próbálja elérni azokat a választókat, akik kiábrándultak az magyarság képviselőiből, és egyúttal fogékonyak a gazdasági töltetű üzenetekre. Meglehet tehát, hogy 2012-ben nemcsak a három magyar párt, de egy negyedik formáció is igényt tart majd a székelyföldiek voksaira.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek