Szüreti mulatságok a Muravidéken

Bár még nyárias az idő, az őszi munkák megkezdődtek. Nincs ez másként Muravidéken sem, ahol a szőlőkben és pincékben zajlik a munka. Nem csupán társas esemény a szüretelés, hanem igazi ünnep is. Szüreti vigasságok mellett, szlovéniai magyarokról szóló összefoglalónkban olvashatnak a szekszárdi ünnepélyes állampolgársági eskütételről, ezenfelül az első írótáborról is, amely fiatal muravidéki és zalai tehetségeket vonzott.

A szlovéniai magyarság is ott volt az ünnepélyes eskütételen

Az idén január elsejétől benyújtható magyar állampolgársági kérelmek száma meghaladta a százezret, az állampolgársági eskütételek folyamatosak. A Szlovéniában elő magyarság is – habár nem tömegesen – folyamatosan kérvényezi a honosítást és él a kettős állampolgárság lehetőségével.

A Muravidék is jelen volt a legutóbbi nagyszabású ünnepélyes állampolgársági eskütételen szeptember 17-én Szekszárdon, ahol hat országból – Szlovéniából, Szerbiából, Romániából, Németországból, Franciaországból és Ausztráliából – kétszázötven határon túli magyar tett esküt Béla király téri katolikus templomban. „A végén közösen, már magyar állampolgárokként énekeltük el a Szózatot, amely könnyeket csalt a jelenlévők szemébe. Esküt tett Horváth István felesége, a lendvai születésű Nesztorovics Anica is. A Muravidékről rajta kívül nyolcan tettünk Szekszárdon állampolgársági esküt. Büszkék voltunk arra, hogy aznap ott lehettünk és kézhez vehettük a honosítási okiratot” – számolt be a muravidéki résztvevők nevében is Sobocan Gabriela.

A szekszárdi önkormányzat tiszteletbeli polgári címet adományozott az esküt tett állampolgároknak, akik részt vettek a város legnagyobb ünnepén, a szüreti fesztivál felvonulásán is.

Az első írótábor

Szeptember közepén első ízben valósult meg a fiatal, kezdő vagy már szárnyát próbálgató muravidéki és zalai tehetségek számára megrendezett Ifjúsági Pannónia elnevezésű, háromnapos írótábor a lendvai MNMI és a Pannon Írók Társasága közös ötlete alapján. Ahol az ihlet és a költői véna kibontakozhatott, az pedig a Hodosi Ifjúsági Központ volt. Azok a fiatalok, akik már próbálkoztak írással vagy már publikáltak is, ebben a táborban lehetőséget kaptak műveik bemutatására, s a tábor szakmai vezetői által azok elemzésére is sor került. De nem csak a „hozott” művekről, hanem a tábor ideje alatt született költeményekről, prózákról is kiderült, hogy azok mennyire állják meg helyüket ma az irodalomban. Szakmailag a tábort négy neves irodalmár vállalta föl, a Muravidék részéről Bence Lajos és Halász Albert, Zala megyéből pedig Szemes Péter és Péntek Imre. A tábor három napjában előadások, vers- és prózaelemzések, irodalmi műhelyek valósultak meg beszélgetések és egyéni foglalkozások formájában.

A három nap alatt vendégelőadói is voltak a tábornak. Műhelymunkák keretében Bordi András beszédtechnikai előadásokat tartott és megzenésített verseket adott elő, Kardos Endre Bozi pedig népdalokat hozott, hangszerbemutatót tartott.

Szüreti vigasságok 

„Közhírré tétetik a falvak népének, szüreti mulatságra készülnek a bajánsenyei és hodosi emberek” – így invitálta a két község művelődési egyesülete a helybélieket, hogy idén is közösen ünnepeljék meg a talán legkedvesebb őszi munkát, a szüretet. A szüreti felvonulásnak Bajánsenyén már több éves hagyománya van, 50 évvel ezelőtt is megtartották már a rendezvényt, a szőlőgazdaság pedig hozzátartozik az itt élők életéhez. Ehhez a rendezvényhez három évvel ezelőtt csatlakozott Hodos Község is, így ma már közös szervezésben valósul meg a szőlő, a must, az újbor megünneplése. Kora délután Őrbajánházáról indult neki az őszi termésekkel, virágokkal feldíszített menet lovasok vezetésével, mögöttük ki lovas kocsin, traktoros pótkocsin, de volt, aki hintón vagy éppen kidíszített tűzoltókocsin érkezett. A lényeg a jókedv volt, a találkozás, a koccintás a musttal, a borral.

Dobronakon megtartották a 4. Nemzetközi Gyermekszüretet. A dobronaki gyermekszüreti rendezvénynek sajátságos hangulata volt, hiszen gyerekek voltak a fő résztvevői. A programok két helyszínen zajlottak, a Dobronoki György-ház udvarán az óvodások és kisiskolások vetélkedtek, a Pap-hegyen pedig az iskolások leszüretelték az idén különösen jó termést. Az utóbbi évekhez képest a Pap-hegyi szüretelés nagy fejlődésen ment keresztül, már a résztvevők számát tekintve is, hiszen az első szüreten körülbelül 30 gyerek vett részt, míg az idei eseményen közel 300-an az apátistvánfalvai, rédicsi, strigovai, dobronaki általános iskolákból.

A Hodos község városában szintén gyermekszüretet szerveztek, mely a vártnál sokkal nagyobb sikerrel zajlott le, de az esemény sikerét nem a résztvevők nagyságrendje, a leszüretelt szőlő mennyisége vagy minősége határozta meg, hanem a rendezvényt átszövő kedélyes hangulat, amit a gyerekek tettek ilyenné. „Lesz ott minden, ami a vigassághoz kell, ha lemaradnak róla, egy évet várni kell!” – szólt a ritmus, ígérve a folytatást.

Népújság

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »