Nem akarnak magyar többségű régiót

Újabb javaslattal szeretné rávenni a Demokrata Liberális Párt (PD-L) az RMDSZ-t a közigazgatási átszervezésre: az alakulat vasárnap esti vezetőségi ülésén úgy döntöttek, folytatják az erről szóló egyeztetéseket a szövetség képviselőivel, tizenkét régiós elképzelést mutatnak be, ám a magyar többségű térség létrehozásától elzárkóznak.

Toader Paleologu, a nagyobbik kormánypárt alelnöke tegnap kifejtette: a történelmi régiók mentén hoznák létre az új közigazgatási egységeket, hiszen ez az elv mindenki számára elfogadható. A székelyföldi régióval azonban nem értenek egyet. Leszögezte: mindenben nem engednek a szövetségnek.

Vasile Gherasim demokrata-liberális képviselő – aki tagja a közigazgatási átszervezést előkészítő bizottságnak – hangsúlyozta: a legvalószínűbb, hogy nem lehet létrehozni magyar többségű régiót.

A Demokrata Liberális Párt nem is fogadja el az etnikai elvet a régiósítás során, de figyelnek azért kormányzati partnereik „érzékenységére”. „Reggeltől másnap reggelig tárgyalunk, amíg valaki enged. Vannak működő statisztikai, gazdasági kritériumok, nincsenek etnikai kritériumok” – szögezte le. Roberta Anastase képviselőházi elnök is abban bízik, találnak kompromisszumos megoldást, amelyet az RMDSZ is elfogad. „Mi egyetlen pillanatig sem mondtunk le erről a tervről” – hangsúlyozta.

Az RMDSZ-nek semmilyen konkrét régiósítási elképzelést nem mutatott be a PD-L – közölte tegnap Máté András Levente, a szövetség képviselőházi frakciójának vezetője. Múlt hét végén Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt mondta: a szövetség támogatja az átszervezésről szóló tárgyalások folytatását, de döntést a 2012-es választások után kell hozni, nem pedig a voksolás előtt.

Kitekintő / Háromszék.ro

Friss hírek