Vége az 50 éves adás-vételi tilalomnak Kubában

A kubai kormány végre engedélyezi az autók adás-vételét a szigetországban. Ezzel talán véget érhet az ódivatú amerikai és szovjet autók „fénykora” Kubában, melyek az országot múzeummá változtatták és egy letűnt korszak nosztalgikus képét kölcsönzik az országnak mind a mai napig.

A Kommunista Párt kongresszusán elfogadott reformcsomag részeként most szerdán lépett hatályba a jogszabály az autók eladásáról és vételéről. Az intézkedés Raúl Castro korábbi reformjainak sorába illeszkedik, melyekkel az állami beavatkozást kívánja csökkenteni a gazdasági szektorban és kismértékű magánvállalkozásokat engedélyez. Egy korlátozott és keretek között működő szabad piacot szeretne megvalósítani a második Castro fivér, mióta átvette a hatalmat 2008-ban testvérétől

Az új szabályozás engedélyezi a kubai lakosoknak (akár külföldieknek is), hogy az autó tulajdonjogát átruházzák. Ennek köszönhetően akik még az 1990 előtti szovjet korszakból hozzájuthattak szovjet gyártmányú autókhoz, azok most eladhatják őket.

Ezen kívül megjelenhetnek már a szigeten teljesen új gépkocsik is, mivel a kormány megengedte, hogy külföldön dolgozó kubai doktorok, sportolók hazahozhassák magukkal azokat. A külföldi autók adásvételének lehetősége szintén megnyílt a kubai lakosok előtt, annyi különbséggel, hogy a helyieknek engedélyt kell kérniük hozzá a Közlekedési Minisztériumtól, a Kubában lakhellyel rendelkező külföldieknek pedig nem. Ők az ott tartózkodásuk alatt összesen két autót vásárolhatnak.

A fizetés dollárral és konvertibilis pesoval is történhet majd, egy különleges kubai pénznemmel, mely átváltható dollárra.

Nagy nehézséget okozott a kubaiaknak évtizedeken keresztül a kormány szigora. Ezt Lazaro Gonzalez visszavonult zenész példája is jól mutatja: külföldön élő testvérétől megvásárolhatja végre a Kubában parkoló, kihasználatlan autóját. „Ez egyike azoknak az abszurd tilalmaknak, amelyeket Raúl Castro hatalomba lépése után eltörölt” – kommentálta Gonzalez. A Kubából emigrálók is megszabadulhatnak autójuktól: eladhatják őket vagy családtagjukra ruházhatják át a már feleslegessé vált járművet. 

A járművek listája hosszú, magában foglalja a motorkerékpárokat, autókat, kamionokat, mikrobuszokat, teherautókat is.

Az autók adás-vételét engedélyező reform egyike annak, amelyet a kubaiak a legjobban vártak. Eddig csak az 1959 előtt gyártott autókat tudták adni-venni, melyek a forradalom előtti Kuba hangulatát idézik és az országot élő múzeummá alakították.

Kovács Bernadett

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »