Tovább nő Argentína nukleáris ereje

Argentína a harmadik atomerőművét építi, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy vezető szerephez jusson a békés célú nukleáris energiafelhasználásban.

Christina Fernández de Kirchner argentin elnök újra elindította a Buenos Aires külterületére tervezett Atucha II. nevű nukleáris központ beruházást, amely az ország harmadik ilyen atomerőműve lesz.

A német technológiával 1974-ben épült  Atucha I. központtal Argentína úttörő szerepet vállalt mint az első latin-amerikai állam, amely a villamos-energiatermelésének egy jelentős részét nukleáris energiával helyettesítette.

A tervek szerint az Atucha II. megépítése körülbelül 2,5 milliárd dollárba fog kerülni, s 700 megavatt elektromos áram termelésére lesz képes, amellyel 7-10 százalékkal növeli majd az ország energiaellátását.

„Vezetők szeretnénk lenni a békés célú nukleáris energiafelhasználásban, vezetők a non-proliferációban. Ezt nem mindenki mondhatja el magáról. Az argentin tudósok még soha nem használták arra a tudásukat, hogy mások életét kioltsák” – biztosított Fernández a megnyitón.

Az Atucha II építése 1980-ban indult meg, azonban a privatizációs folyamatok miatt megtorpant a kilencvenes években, hogy aztán 2006-ban Nestor Kirchner kormányzata alatt újjáéledjen.

Szita Zsuzsanna

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »