Ördögi kör Szíriában: kemény fellépésre kemény válasz

Pénteken a déli ima után ismét ezrek vonultak az utcára országszerte több városban is, emberi jogi aktivisták szerint legalább 13 civil vesztette életét Homszban, Hamaban, valamint Damaszkuszban, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak a demonstráció tagjaira. Eközben folytatódnak a harcok a török határ melletti Rasztánban is, ahol dezertőrökre vadásznak a kormányhű katonák, az állami hírügynökség szerint a „terroristák elleni” összecsapásokban a biztonsági erők hét tagja vesztette életét, további 32 pedig megsebesült. A hírügynökség hozzátette, hogy a „terroristacsoportot” is hatalmas veszteség érte az akció során.

A külföldi diplomaták sincsenek teljes biztonságban az országban, ezt bizonyítja az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövete, Robert S. Ford ellen csütörtökön elkövetett támadás is. A diplomata konvoját kövekkel és paradicsommal dobálta meg egy kormányhű csoport, miközben a nagykövet egy ellenzéki vezetővel tervezett megbeszélésre tartott. Ford elmondása szerint egy férfi felugrott a motorháztetőre, egy másik pedig megpróbálta betörni az ablakot, többen pedig betondarabokkal dobálták a kíséretet. Habár személyi sérülés nem történt, több követségi gépjármű is megrongálódott a támadás során, a nagykövet pedig egy irodába zárkózva várta meg, amíg a biztonsági erők a helyszínre érkeztek. Az Egyesült Államok elmarasztalta Szíriát, mivel az ország nem teljesítette védelmi kötelezettségét az amerikai diplomaták felé. A szír hatóságok szerint azonban minden szükséges intézkedést megtettek, hogy biztosítsák a konvoj biztonságos visszatérését a követségre.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »