Kína leggazdagabb embere politikai babérokra tör

Kína leggazdagabb embere lehet az első vállalkozó, akit a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának – az országot lényegében irányító testületnek – tagjává választanak. Amennyiben Liang Veng-ent (Liang Wengen) a 2012. évi pártkongresszus a bizottsági tagok közé választja, az jelképes fordulópontot jelent majd a KKP-nek az üzleti élethez és annak szereplőihez való hozzáállásában – közölte a BBC.

Liang Veng-en építőipari mágnás 9,3 milliárd dolláros (kb. 2 ezer milliárd forint) vagyonával ma már vezeti a Forbes magazin leggazdagabb kínaiakról készített listáját, pedig 2010-ben még csak a harmadik helyen állt – írja a Channel NewsAsia. Liang a darukat és markológépeket gyártó Sany cég tulajdonosa, az utóbbi évek építőipari fellendülésének köszönhetően szerezte vagyonát.

Annak ellenére, hogy Liang már átesett az átvilágítási folyamaton, csak a jövő októberi kongresszuson döntenek arról, hogy a magánvállalkozó tagja lehet-e a legjelentősebb párttagokat tömörítő, jelenleg 371 fős bizottságnak. Megválasztásakor kezdetben csak „tartalék” státuszban lesz, azaz nem szavazhat politikai témájú kérdésekben,ám egy teljes szavazóképességgel rendelkező tag halála vagy nyugdíjba vonulása esetén Liang is pályázhat majd helyére – amihez egy újabb szavazáson keresztül vezet az út.

Előfordulhat, hogy Liang számára üzleti háttere és gazdagsága politikai hátrányt jelent majd, hiszen annak ellenére, hogy egy évtizede Csiang Cö-min (Jiang Zemin) kijelentette, hogy magánvállalkozók is kaphatnak párttagságot, csak elvétve engedik őket a legfelsőbb politikai elit tagjai közé.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek